În urmă cu doi ani, compania Nis Petrol a vrut să caute hidrocarburi în două zone din Bihor. În replică, ecologiştii şi localnicii, au protestat. Se temeau că firma caută, de fapt, gaze de şist. Compania sârbă a anunţat că renunţă la lucrări pentru că unele zone se suprapuneau cu arii protejate. Acum, însă, Nis Petrol vrea să reia căutările şi a primit deja acceptul autorităţilor de mediu.
Loredana Tîrţ, purtătorul de cuvânt al APM Bihor: Având în vedere că lucrările de prospecţiuni seismice nu sunt propuse în ariile naturale protejate APM Bihor a emis clasarea notificării.
Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Bihor: În condiţiile în care Nis Petrol au obţinut avize, consiliul judeţean e obligat să respecte legea şi să emită aceste acte.
Compania sârbă vrea să facă prospecţiuni în două zone din judeţul Bihor. La Tria, adică zona de 133 de kilometri pătraţi ce cuprinde comunele Biharia, Cetariu, Paleu şi Borş şi în regiunea Băilor Felix, în apropiere de localităţile Sântandrei, Nojorid şi Sânicolaul Român.
Pentru ca firma să înceapă lucrările are nevoie şi de aprobarea primăriilor. Numai că unii dintre edili au anunţat că nu sunt de acord cu aceste explorări.
Sebastian Tocai, viceprimarul comunei Sântandrei: Probabil că populaţia ne va cere să luăm unele măsuri, unele proteste. Noi nu o să acordăm autorizaţia de spargere.
Alecsandru Szebeni, primarul comunei Paleu: La primăria Paleu nu suntem de acord am discutat cu consilierii anul trecut deja.
Părerile localnicilor sunt, însă, împărţite.
„Nu suntem de acord, probabil și gazele conțin tot ceva otravă”.
„Pro, pentru că se asigură un loc de muncă”, spun oamenii.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a emis autorizaţiile pentru fiecare dintre cele două loturi din Bihor în urmă cu aproximativ o lună.