Video O gaură de dimensiuni record a apărut în stratul de ozon deasupra Arcticii

Data actualizării: Data publicării:
strat ozon gaură pămât polul nord
Sursa foto: Captură NASA Ozone Watch

O gaură rară, de dimensiuni record, s-a format în stratul de ozon deasupra Arcticii. Oamenii de ştiinţă consideră că fenomenul ar fi rezultat în urma temperaturilor neobişnuit de scăzute înregistrate deasupra Polului Nord, potrivit Mediafax.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Gaura, care a fost intens urmărită din spaţiu în ultimele zile, a atins dimensiuni record, dar cercetătorii nu se aşteaptă ca fenomenul să reprezinte vreun pericol pentru omenire, cu excepţia cazului în care gaura se va muta mai mult spre sud.

Dacă dimensiunile continuă să crească deasupra zonelor populate din sud, precum Groenlanda de Sud, ar putea exista riscul ca oamenii să fie expuşi la arsuri solare. Totuşi, având în vedere tendinţele actuale, cercetătorii se aşteaptă ca gaura să dispară cu totul în doar câteva săptămâni.

Temperaturile scăzute din regiune au dus la apariţia unui vortex polar neobişnuit de stabil, iar prezenţa chimicalelor care distrug stratul de ozon, precum clorul şi bromul, prezente în atmosferă - din cauza activităţile umane - au contribuit la formarea găurii.

„Gaura este în primul rând o curiozitate geofizică”, a spus Vincent-Henri Peuch, director al Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei.

„Am monitorizat condiţiile neobişnuite, care au avut un rol major în procesul de epuizare chimică a stratului de ozon. Acele condiţii au permis apariţia temperaturilor scăzute şi a unui vortex mai stabil decât de obicei deasupra Arcticii, care mai apoi a declanşat formarea norilor polari stratosferici şi distrugerea catalitică a stratului”, a mai explicat Peuch.

Gaura nu are legătură cu măsurile de carantină impuse de pandemia de Covid-19, restricţii care au redus drastic poluarea aerului şi emisiile de gaze cu efect de seră. Este totuşi prea devreme să ştim cu certitudine dacă acele condiţii neobişnuit de stabile din Arctica sunt legate de încălzirea globală, sau dacă fac parte din variaţiile normale ale vremii stratosferice.

Peuch a mai spus că fenomenul nu are implicaţii directe pentru criza climatică. Temperaturile din regiune erau deja în creştere, încetinind diminuarea stratului de ozon, iar gaura va începe să se retragă pe măsură ce aerul polar se va îmbina cu aerul plin de ozon de la latitudini mai mici. Astfel de condiţii au mai fost observate şi în primăvara anului 2011, informează The Guardian.

Redactor Web: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...