Fenomenul ar putea afecta comunicaţiile prin satelit, inclusiv sistemele de ghidaj ale avioanelor, şi reţelele de electricitate, dar nu pune în pericol viața de pe Terra.
Furtuna este aşteptată să atingă punctul maxim de intensitate între orele 22.00 şi 03.00. Experţii avertizează că fluxul de particule încarcate electric, rezultat în urma furtunii solare de joi, se îndreapă spre noi cu o viteză de 1.000 de kilometri pe secundă. Când ajung în apropierea Pământului, aceste particule interacţionează cu câmpul geomagnetic şi pot afecta comunicaţiile radio, pot da peste cap sistemul electric şi pot afecta sistemele de navigaţie.
Potrivit NASA, radiaţiile emise în urma furtunii solare au dus, vineri, la o întrerupere temporară a comunicaţiilor radio. Oficialii Agenţiei Spaţiale Americane menţin nivelul de alertă ridicat, pentru că alte emisii de radiaţii ar putea pune în pericol astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională.
Soarele este acum aproape de finalul ciclului de 11 ani, iar astfel de fenomene solare vor crește în frecvenţă şi intensitate în perioada următoare. Specialiştii spun că luna viitoare se va produce o furtună solară mult mai puternică.