„Ne aflăm în sala de maşini a instalaţiei de producere biogaz. Ne aflăm lângă motorul de cogenerare, care, efectiv, este inima instalaţiei de biogaz”, arată Ali Izet, șef de șantier.
Recepţia lucrărilor începute anul trecut, în septembrie, va fi făcută luna viitoare. Numai că tot acest proiect riscă să se blocheze începând cu 1 ianuarie 2016, din cauza ordonanţei din 2010 care sistează angajările în instituţiile de stat. Edilul din comuna Crucea spune că în acest moment nu poate angaja personal specializat pentru întreţinerea obiectivelor. Ar avea o singură soluţie.
Gheorghe Frigioiu, primarul comunei Crucea: Unu la unu - adică, dai afară unul din cadrul Primăriei şi angajezi altă persoană care să fie calificată şi să deservească obiectivul respectiv.
Dacă nu va asigura funcţionarea celor două obiective până în 2019, Primăria va fi obligată să returneze banii europeni. Până la sfârşitul acestui an, de întreţinerea staţiei de biogaz şi de turbina eoliană se va ocupa firma care a executat proiectul.
Ali Izet, inginer, şef de şantier: E o structură fiabilă şi cred că putem zice că instalaţiile acestea sunt de viitor. Energia produsă de cele două obiective - instalaţia de biogaz şi instalaţia eoliană - este descărcată în anvelopele de lângă noi.
De acolo, curentul electric ajunge în reţeaua din localitate, unde sunt alimentate instituţiile publice din comună. 280 de kilowați pe oră ar urma să producă împreună cele două staţii. Cantitatea anuală de energie produsă de cele două instalaţii este evaluată la 738.000 de kilowați. Comuna a consumat în 2014 puţin peste 380.000 de kilowați. Noul proiect înseamnă, pe de o parte, economii la bugetul local de peste 400.000 de lei pe an şi pe de altă parte, un surplus de peste 350.000 de kilowați pe an, care vor ajunge în sistemul energetic naţional.