Când ecourile scandalului de la Pungeşti, Vaslui, nu s-au stins încă, apar suspiciuni în legătură cu alte explorări geologice, în cu totul alt colţ al ţării - Bihor. Utilajele unei societăţi angajate de compania sârbă Niş, care face parte din concernul Gazprom, circulă dintr-un sat în altul. Nu o dată, maşinăriile au trecut peste pământurile sătenilor, care cred că prospectorii caută şi la ei gaze de şist.
Totul a început în urmă cu câteva săptămâni, când firma maghiară Accoustic Geophysical Services, contractată de Niş Petrol, subsidiara Gazprom, a contactat mai mulţi primari din judeţ pentru a face prospecţiuni în zonă. Comunele Brusturi şi Sârbi, unde se află utilajele în acest moment, sunt situate în zona Tria, vizată la începutul anului ca loc de începere a explorărilor de gaze de şist din Bihor. De altfel, pentru această zonă există chiar şi un acord petrolier încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale ANRM şi firma canadiană East West Petroleum pentru explorare, dezvoltare şi exploatare de hidrocarburi.
Locuitorii din zonă spun că, de câteva săptămâni, utilajele firmei maghiare fac prospecţiuni, iar zgomotul scos de maşinile de zeci de tone este asurzitor.
Contactaţi de reporterii Digi24 Oradea, specialiştii în geologie au confirmat că utilajele respective sunt folosite la prospecţiuni seismice, care relevă inclusiv prezenţa gazelor de şist captive în straturile de rocă.
Firma se apără şi susţine că, de fapt, caută petrol sau alte hidrocarburi convenţionale. „Efectuăm prospecţii pe petrol şi gaze naturale tradiţionale, pentru zăcăminte tradiţionale. Nu e vorba de gaze de şist, (oamenii) nu trebuie să se teamă de fracturare hidraulică”, declara în urmă cu câteva zile Imre Molnár, directorul regional al Accoustic Geophysical Services, firma care face explorări în Bihor.
Cu toate acestea, mulţi dintre primarii din Bihor au refuzat să dea certificat de urbanism pentru prospecţiuni de teamă că, de fapt, ar fi vorba de explorarea gazelor de şist. Compania a reuşit totuşi să ajungă la o înţelegere cu primarii din comunele Sârbi şi Brusturi, unde utilajele au intrat chiar şi pe terenurile oamenilor.
În urmă cu două săptămâni, localnicii au blocat utilajele, obligându-i pe manipulatorii acestora să părăsească terenurile pe care intraseră abuziv, fără aprobarea proprietarilor.
Autorităţile judeţene susţin că nu există nicio firmă în judeţul Bihor care să deţină o autorizaţie privind explorarea sau exploatarea gazelor de şist.