Nicușor Dan: Puține lucruri se pot face pe loc în privința poluării. Garantez că nu o să mai fie toaletările brutale ce distrug copacii

Data publicării:
nicusor dan
Nicușor Dan. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că este la fel de revoltat ca majoritatea bucureștenilor de calitatea aerului din București, dar pe de altă parte, recunoaște că această problemă nu poate fi rezolvată într-un termen scurt. 

„Din păcate, sunt puține lucruri care se pot face pe loc în privința poluării din București. Această calitate a aerului vine din inactivitatea de 10-15 ani a Primăriei Capitalei pe tot ce înseamnă segment de mediu. Eu pot să vă spun că într-un orizont de timp mediu, să zicem 2022, o să avem niște îmbunătățiri, pentru că o să putem să realizăm în acest timp un adevărat sistem de management al traficului, pentru că o să avanseze lucrările la Centura de Nord și la autostrada de Centură de Sud și în felul acesta o să mai scoatem din traficul de tranzit”, a declarat Nicușor Dan, miercuri seara, la Digi24.

„Pot să vă garantez că nu o să mai fie toaletările brutale care distrug copacii, asta e ceva care putem să facem foarte repede”, a adăugat el.

„În timp, o să ne uităm foarte atent la salubritate și la gestionarea deșeurilor și mai ales la eliminarea gropilor de deșeuri ilegale care sunt și în București, și în jurul Bucureștiului. Dar toate acestea sunt măsuri care durează ceva, așa, instant, nu putem să facem decât puține lucruri”, a spus edilul.

De altfel, tot din considerente de mediu, Nicușor Dan spune că menținerea subvenției la călădură pentru bucureșteni este oportună. „Nu se pune în discuție reducerea sau tăierea subvenției pentru căldura bucureștenilor, pentru că interesul nostru ca municipalitate este să avem un aer cât mai curat. Cu cât mai mulți oameni sunt conectați la sistemul de încălzire centralizat, cu atât aerul este mai bun în București. Subvenția are două roluri: unul etic, de a nu pune oamenii să plătească pierderile care se datorează municipalității, și doi: de a menține în sistemul centralizat cât mai mulți consumatori, pentru ca el să fie viabil și pentru momentul când vom face acele investiții și va deveni cu adevărat un sistem funcțional”, a explicat Nicușor Dan.

Miercuri, în jurul orei 13:00, staţiile independente de monitorizare a aerului indicau un nivel ridicat de poluare în Capitală. De exemplu, în Piaţa Romană erau 81 de micrograme de particule nocive pe metru cub, ceea ce înseamnă o depăşire de cel puţin trei ori a limitei normale. Aceleaşi valori se înregistrau şi la Universitate, pe Moşilor sau b-dul Expozitiei, iar mai spre nord, situaţia se agravează.

De altfel, nordul Bucureștiului a fost în noaptea de Ajun unul din cele mai poluate locuri de pe Pământ. Datele furnizate de aparatura de măsurare a calității aerului au arătat că poluarea a atins la Otopeni, lângă Capitală, cote mai mari decât în Bangladesh, cea mai poluată țară din lume.

Comisia Europeană a lansat până acum două proceduri de infringement pentru problema calității aerului din București.

 În aceste condiții, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a convocat miercuri o ședință și a solicitat Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului să susţină activitatea în teren cu laboratoarele mobile de măsurare a concentraţiilor în fiecare zonă reprezentativă în care sunt înregistrate creşteri.  El a mai cerut un sistem de intervenție mai eficient: pentru orice depășire să fie avertizat poluatorul prin dispecerul care funcționează 24 de ore din 24 de ore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...