Ministrul Mediului: România are nevoie de o Strategie Forestieră cu obiective clare privind conservarea pădurilor și a biodiversității

Data actualizării: Data publicării:
ministrul mediului tanczos barna discuta la un eveniment despre paduri
Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Foto: Facebook

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat vineri, la Braşov, că România are nevoie de o Strategie Forestieră Naţională care să fie urmată de toţi actorii din acest sector şi care să atingă obiective clare privind conservarea pădurilor, exploatarea durabilă şi legală, precum şi conservarea biodiversităţii, informează Agerpres.

În cadrul unei întâlniri tehnice pe tema abordării strategice pe termen lung a pădurilor din România, care a avut loc la Universitatea Transilvania din Braşov, ministrul Mediului a menţionat, printre altele, că viitoarea strategie poate veni şi cu noi viziuni pentru susţinerea industriei şi a locurilor de muncă în acest sector.

„Avem gata cel mai actualizat document cu privire la politica forestieră din următoarea decadă, document pe care ne putem baza viitoarele decizii în acest sector. Cu acest document în mână, pasul următor este elaborarea Strategiei Forestiere Naţionale. România are nevoie de această strategie care să fie urmată de toţi actorii din sector. Ne dorim o Strategie care să atingă nişte obiective clare: de la conservarea pădurilor şi reducerea presiunii din aceasta, până la creşterea suprafeţelor împădurite, stoparea fenomenelor ilegale din pădurile ţării, exploatarea durabilă şi legală, dar şi conservarea biodiversităţii. In acelaşi timp, Strategia poate veni cu noi viziuni pentru susţinerea industriei şi a locurilor de muncă în acest sector şi identificarea de surse de finanţare echitabilă a societăţilor comerciale de profil pentru a alinia preţurile masei lemnoase din Romania la cele din UE şi a limita astfel importurile masive pe care le înregistram astăzi”, a declarat Tanczos Barna, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Acesta a adăugat că viitoarea strategie ar putea, totodată, răspunde unor provocări precum rezilienţa pădurilor României în faţa schimbărilor climatice, intervenţiile rapide în pădure în caz de pericole, dar şi reducerea dependenţei populaţiei României de lemnul de foc.

Totodată, ministrul Mediului le-a mulţumit specialiştilor din mediul academic şi ştiinţific, societăţii civile şi actorilor din sector care s-au implicat în procesul consultativ pentru elaborarea opţiunilor strategice pentru politica forestieră din următorii 10 ani.

„Viitoarea Strategie va trebui fundamentată ştiinţific. În acest sens, le mulţumesc celor doua Universităţi, Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, pentru că ne-au fost o sursă de argumente obiective şi ştiinţifice în procesul consultativ care s-a încheiat şi care reprezintă o baza solidă pentru viitoarea Strategie Forestieră Naţională”, a mai spus Tanczos Barna, potrivit sursei citate.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri