Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că sunt necesare intervenții pentru ca urșii să rămână în păduri, în habitatul lor natural și să nu ajungă în localităţi, unde pot pune în pericol vieți omenești.
Variantele luate în calcul sunt fie reducerea numărului de exemplare, fie capturarea și relocarea urșilor care provoacă probleme.
Vânătoarea de urși nu poate fi permisă însă în România decât după obținerea unei derogări de la Comisia Europeană. Până atunci, Ministerul Mediului vrea să știe câte exemplare trăiesc în pădurile din România.
„Aceste animale sălbatice apar în toate județele din zona montană: și în Argeș, și în Brașov, și în celelalte județe, și în Vrancea și în Bacău. Din păcate, acest fenomen se generalizează pentru că ministerul timp de 4 ani de zile nu a făcut nimc”, a spus Tanczos Barna.
„Vom păstra numărul de cote de intervenție la nivelul din 2018, dar vom permite intervenția preventivă, pentru că ceea ce este obligația noastră este să protejăm viața umană și bunurile cetățenilor. Ursul este un animal sălbatic, este strict protejat, dar primul este omul și viața umană și nu pot să concep ca ministerul să nu facă nimic și să nu încerce să protejeze viața umană”, a adăugat el.
Întrebat ce înseamnă concret intervenția preventivă, ministrul a răspuns: „extragere sau capturare și relocare. Cotele de prevenție și extragere nu vor pune niciodată în pericol populația de urși”.
Declarația vine după ce președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că până la sfârșitul anului va fi realizat un recensământ al urșilor, pentru a stabili cât mai exact numărul de exemplare și pentru a fi luate măsuri, având în vedere că prezenta urșilor este o problemă tot mai mare în mai multe județe.
„Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși, pe toți, dar dacă noi spunem că teritoriul e de ajuns pentru 6.000, pentru 5.300, și se va vedea că avem peste 8.000 de urși, atunci trebuie să găsești o soluție. OK, România a făcut o ofertă către țările din Europa unde există habitat asemănător. Austriecii au zis – noi avem patru, e de ajuns, ații au zis că noi avem șase”, a spus Kelemen Hunor pentru G4Media.ro.
„Plus, acum există mai multă mâncare, mai multe proteine, vezi ursoaica cu patru, cinci chiar șase pui. Acum 30, 40 de ani avea maxim doi pui. Și fiecare ajunge la maturitate. Deci dacă mergem în acest ritm, cum mergem din 2016, peste 5 ani de zile vom avea în plus vreo 1.000-2.000 de urși”, a adăugat el.
Editor : M.B.