Meteorologii spun că în lunile următoare clima din România se va modifica, iar fenomenele din ultima perioadă, în care grindina a fost frecventă, vor fi şi mai violente.
„De o lună şi jumătate ne confruntăm cu aşa ceva şi este prea mult, diferit faţă de ce se întâmplă şi pentru că temperatura medie globală creşte de la an la an ne aşteptăm ca asemenea fenomene să fie şi mai intense şi mai frecvente”, a spus Ion Sandu, director al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Ploile vor fi mai puţine, dar deocamdată nu se poate vorbi de secetă.
„Prognozele arată în continuare pe următoarele trei luni că sunt cantităţi de precipitaţii sub norme, însă nu putem spune dacă vom intra în secetă foarte grea sau nu, din cauza faptului că nimeni nu poate să precizeze cum vor fi distribuite în cursul lunii”, a declarat şeful ANM.
Dacă va fi secetă, agricultura ar putea avea cel mai mult de suferit. Sistemele de irigaţii acoperă doar 8% din suprafaţa agricolă a României de peste 10 milioane de hectare. Până acum s-au semnat contracte de irigare pentru 400.000 din cele 800.000 de hectare care mai sunt traversate de sistemele vechi construite în timpul comunismului.
Culturile sunt compromise nu doar de secetă, avertizează specialiştii de la Ministerul Mediului.
„Trebuie să utilizăm mai puţine substanţe dăunătoare, să evitam poluarea apei”, susţine Elena Dumitru, secretar de stat în Ministerul Mediului.
România are una dintre cele mai întinse suprafeţe de teren agricol din Uniunea Europeană. Anul trecut, din cauza secetei jumătate din producţia de porumb şi floarea-soarelui a fost distrusă, iar agricultorii au pierdut 2,5 miliarde de euro. Anul acesta, ploile au adus veşti bune fermierilor. Aceştia estimează că recolta de grâu va fi aproape fel de bună ca cea din 2011, cel mai bun an agricol din ultimii cinci ani.