În unele situaţii preced ploile torențiale, cu tunete, fulgere şi alte fenomene meteo severe. Este cazul zidului de nori din faţa furtunii.
Practic, în cădere, ploaia antrenează aer rece, care odată ce atinge pământul, se împrăştie spre exterior, forţând aerul cald să urce în atmosferă. Acesta condensează şi dă naştere zidului de nori.
Mişcarea ascendentă a norilor este vizibilă în partea exterioară, în timp ce în interior, norii parcă fierb.
Un alt tip de nori arcuiţi sunt cei în formă de rulouri. Aceştia apar în faţa unui front de briză sau a unui front rece. Forma şi mişcarea lor te duc cu gândul la o tornadă. Şi asta pentru că par să se rotească, dar nu pe verticală, ci în jurul axei orizontale. Deşi sunt extrem de rari, apar mai frecvent în Queensland, Australia.
Cei mai frumoşi şi cei mai paşnici sunt, de departe, norii denumiţi "Morning Glory" .
Se aseamănă destul de mult cu norii de tip rulou, dar apar în primele ore ale dimineţii, când atmosfera este relativ stabilă. Pot fi până la opt astfel de nori consecutiv, iar dimensiunile lor sunt impresionante: pot ajunge la 1.000 km lungime, au între 1 şi 2 km grosime şi se află la doar 100…200 de metri deasupra solului. Viteza de deplasare este de cel mult 60 km/h.