Potrivit societății olandeze Mars One, la originea proiectului, peste 200.000 de persoane din 140 de țări s-au înscris, iar 1.058 persoane au fost selecționate.
„I-am ales pe cei pe care i-am crezut capabili - fizic și psihic - să devină ambasadorii umanității pe Marte”, a declarat Bas Lansdorp, cofondator al Mars One, citat de 7sur7.
Mars One va selecționa, în mai multe faze, 24 de potențiali coloniști, împărțiți în șase grupuri de câte patru persoane. Ei vor trece prin mai multe teste fizice, medicale și psihologice și vor participa la „simulări, cu interes, printre altele, pe capacitățile emoționale”, potrivit Mars One.
Societatea a anunțat în decembrie că a semnat un contract de 250.000 de dolari cu Lockheed Martin Space Systems, pentru a studia conceptul unui dispozitiv de aterizare. El va fi trimis mai întâi gol pe Marte, în 2018.
Până acum au avut loc doar misiuni robotice pe Marte, efectuate cu succes de către NASA, dar SUA sunt decise să trimită astronauți pe aceast planetă în circa 20 de ani.
Proiectul Mars One este un proiect destul de controversat, chiar dacă este susținut de Gerard 't Hoofd, un laureat al Nobelului pentru Fizică în 1999. În afară de problema găsirii a șase miliarde de dolari necesari, potrivit estimărilor, proiectul grupului Mars One, care se bazează pe finanțări private, se confruntă cu multe obstacole. În afară de incapacitatea de revenire pe Terra pentru astronauți, aceștia ar urma să trăiască în habitate mici, să găsească apă, să producă oxigen și să-și cultive hrana. Marte este însă un mare deșert, atmosfera sa este formată mai ales din dioxid de carbon, iar temperatura medie este minus 63 grade Celsius.