Amplasarea acestora s-a realizat în locurile unde ornitologii au identificat habitate specifice celei mai periclitate specii de pasăre răpitoare de zi din România: şoimul dunărean (Falco cherug). La această oră, în România mai există doar 10-12 perechi cuibăritoare din această specie de şoim.
„Nu este prima acţiune a noastră alături de specialiştii din Grupul CEZ în România. În urmă cu câteva luni au fost montate patru cuiburi artificiale pentru şoimul dunărean, acţiune la care am beneficiat de tot sprijinul companiei. Oficial, proiectul s-a încheiat în 15 decembrie 2014, dar noi ne vom continua acţiunile de protejare a şoimului dunărean”, a declarat Marius Drugă, biolog, asistent în cadrul proiectului, într-un comunicat.
Procesul de izolare a pilonilor liniilor de medie tensiune reduce foarte mult riscul electrocutării păsărilor care folosesc aceşti piloni ca loc de odihnă sau ca punct de observare a prăzii.
„De asemenea, acest nou proiect a adus beneficii directe și consumatorilor, prin reducerea numărului de fluctuații sau întreruperi accidentale în alimentarea cu energie electrică, cauzate de păsari”, potrivit sursei citate.