Mai multe ONG-uri cer amendarea Franţei cu un miliard de euro pentru lipsa de acţiune în combaterea încălzirii globale

Data publicării:
drapelul frantei
Mai multe ONG-uri cer amendarea Franţei cu un miliard de euro pentru lipsa de acţiune în combaterea încălzirii globale. Foto: Profimedia

ONG-urile din „Afacerea secolului”, care au condamnat deja statul francez în 2021 pentru deficienţele sale în lupta împotriva încălzirii globale, au anunţat miercuri că cer o sancţiune financiară de un miliard de euro, estimând că încă nu s-a făcut suficient în acest domeniu, relatează AFP.

„Nu am făcut progrese în ceea ce priveşte capacitatea statului de a-şi schimba politicile, prin urmare solicităm astăzi instanţei de contencios administrativ executarea integrală şi efectivă a hotărârii din 2021, adică implementarea unor măsuri structurale şi sistemice pentru reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră”, a declarat Cécile Duflot, directoare generală a Oxfam Franţa, una dintre asociaţiile solicitante.

„Solicităm, pentru ca această hotărâre să fie efectivă, ca judecătorul să impună o sancţiune financiară de un miliard de euro pentru a forţa statul să acţioneze”, a spus ea într-o conferinţă de presă.

Suma de 1,1 miliarde de euro corespunde cu siguranţă celor nouă semestre de întârziere deja acumulate, conform calculelor ONG-urilor, care se bazează pe metoda Quinet, numită după un înalt funcţionar care a publicat în urmă cu câţiva ani un raport privind „valoarea acţiunii pentru climat”.

Emisiile de gaz cu efect de seră au scăzut cu 2,7% în Franţa anul trecut, potrivit ultimelor cifre provizorii publicate de Citepa. Cu toate acestea, ONG-urile consideră că această scădere se datorează în principal factorilor conjuncturali (pandemia Covid, războiul din Ucraina sau temperaturile blânde din timpul iernii).

„Statul nu a acţionat într-un mod structural şi structurant, reducerile de emisii sunt legate de factori exogeni care nu sunt controlaţi”, a declarat Pierre Terras, de la Greenpeace. O schimbare de direcţie ar putea lua contur, de exemplu, cu „izolarea clădirilor, o altă politică agricolă, mijloace de transport mai puţin poluante...”, sugerează Cécile Duflot, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Ţara noastră îşi păstrează angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”, au reacţionat miniştrii pentru tranziţie energetică şi ecologică, Agnes Pannier-Runacher şi Christophe Bechu.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita