Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol va avea loc vineri noaptea. Momentul va dura o oră și 43 de minute şi, dacă va fi senin, se va putea observa cu ochiul liber din orice colţ al ţării.
Şase ore şi 16 minute. Atât îi va lua Lunii să intre şi să iasă din umbra Pământului.
„Atunci când se produce o eclipsă de Lună, Luna se află în spatele Pământului, văzut de pe Soare. Vom începe să vedem ceva după ora 21:15, atunci când Luna o să fie puţin mai întunecată într-o margine, marginea din stânga jos”, afirmă Adrian Şonka, directorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu".
Momentul maxim al eclipsei, când Luna va fi cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23 şi 22 de minute. Atunci, satelitul natural al planetei noastre va avea cea mai frumoasă culoare.
„Înainte de miezul nopţii vom vedea o Lună roşiatică, portocalie, maronie, nu ştim exact, dar ea nu va fi iluminată uniform, nu va avea aceeaşi culoare. Partea cea mai frumoasă, de la ora 21 până la ora 01, se va vedea de oriunde din România”, explică Adrian Şonka, directorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu"
Eclipsa totală va dura aproape două ore, cu un minut mai mult decât următoarele cele mai lungi eclipse totale de Lună din acest secol, care vor avea loc pe 26 iunie 2029, respectiv 7 iulie 2047.
În aceeaşi zi, chiar sub Lună se va putea observa şi planeta Marte, care va străluci ca o stea portocalie.