O eclipsă totală de lună va avea loc miercuri FOTO Getty Image
Eclipsa totală de Lună care va avea loc pe 8 octombrie este a doua din 2014, după ce un eveniment astronomic asemănător a avut loc pe 15 aprilie, şi, totodată, a doua dintr-o serie foarte rară de patru eclipse lunare consecutive. Următoarele două eclipse vor avea loc pe 4 aprilie 2015 şi pe 28 septembrie 2015, potrivit huffingtonpost.com. Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetradă".
Numele "Lună sângerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea - un roşu portocaliu - pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului. Eclipsa nu va fi vizibilă din România, deoarece la acea oră va fi ziuă în această regiune a Terrei.
Fenomenul va putea fi observat însă din regiunile nordice ale Statelor Unite şi din Canada, unde eclipsa va avea loc chiar înainte de răsăritul Soarelui, dând naştere unui fenomen foarte rar: pentru scurt timp, Soarele şi Luna pot fi observate simultan pe cer, la răsărit, respectiv la apus.
În timpul unei eclipse, Soarele şi Luna se află la 180 de grade pe cerul nopţii şi în mod normal cele două corpuri cereşti nu pot fi văzute simultan, geometria celestă spunând că este imposibil. Totuşi, datorită refracţiei luminii în atmosfera terestră, este posibil ca, cu câteva minute înainte de răsăritul Soarelui şi de apusul Lunii, imaginile celor două corpuri să fie vizibile pe cer pentru o scurtă perioadă. Practic, persoanele care vor privi cerul în acele momente vor vedea Soarele la orizontul estic cu câteva momente înainte de a fi răsărit şi Luna încă vizibilă la câteva momente după ce de fapt a apus, explică space.com.