Peisaj de basm într-o pădure din Gorj, unde creşte o floare rară. Laleaua pestriţă, denumită şi Floarea de Şah, se găseşte la noi în ţară doar în anumite zone deoarece are nevoie de condiţii speciale de dezvoltare. Protejată prin lege şi aflată pe lista plantelor pe cale de dispariţie, Laleaua pestriţă este păzită în fiecare primăvară de pădurari. Cei care distrug florile riscă amenzi usturătoare.
Uitaţi-vă cât e de frumoasă. Se modelează foarte bine zona verde, covorul verde de jos, cu mugurul care plesneşte deasupra şi ele, mov, se face un covor de parcă ar fi o pictură, explică pădurarul din Dănești, județul Gorj.
De aproape 40 de ani, acest pădurar păzeşte laleaua pestriţă. În fiecare primăvară ia la pas 100 de hectare de teren, dar cel mai greu îi este să-i convingă pe turişti că nu au voie să plece acasă cu floarea rară.
Romică Prodea, pădurar: „Ducem muncă de propagandă, lămurire pentru cetăţeni, pentru excursionişti, pentru toată lumea care vine, să nu le rupă şi să le distrugă.”
Diana Speretoiu, jurnalist Digi24: Laleaua pestriţă înfloreşte o singură dată pe an. În fiecare primăvară, stă deschisă aproape două săptămâni. Mai este denumită şi floarea de şah pentru că desenele de pe petalele ei sunt asemănătoare careurilor de pe tabla de şah.
Romică Prodea, pădurar: „E exact cum ai tăia un arbore din ăla. (Atât de grav.) Dacă e declarat monument, cum e floarea de colţ, cum e bujorul de munte, aşa e şi la noi laleaua pestriţă.
Până la 2.000 de lei este amenda pentru cei care rup florile din pădure.
Localnică: Sunt protejate şi aşa este normal, să nu fie rupte, să nu fie deteriorate
Marcel Bîzu, viceprimarul comunei Dăneşti: „Într-un timp, chiar se comercializau, dar mulţi cumpărători le luau pentru frumuseţe neştiind şi valoarea lor.”
Laleaua pestriţă poate fi admirată şi în Bistriţa-Năsăud, dar pe o suprafaţă mai mică.