Pe lista de transplant de cornee a clinicii oftalmologice de la Spitalul Militar Central se află 300 de pacienţi. Alte câteva zeci de oameni aşteaptă operaţia care le poate reda vederea la Iaşi, în cea de-a doua clinică din ţară care face astfel de intervenţii. Donatorii sunt însă foarte puţini, iar operaţiile de transplant se fac, în medie, o dată la două săptămâni.
Daniela Şelaru, medic oftalmolog: Avem foarte puțină cornee în momentul acesta la dispoziție. Noi am primit corneea acum două ore și urmează peste cinci minute să intrăm în sala de operație.
Nelu Valeriu este unul dintre cei doi bolnavi care au fost supuşi transplantului de cornee în ziua inaugurării noului bloc operator al Spitalului Militar. Acum doi ani, a plătit peste 2.000 de euro unei clinici private pentru un transplant nereuşit.
Valeriu Nelu, pacient: Omul dă pentru sănătate orice, dar am avut eu ghinionul. De bine de rău, mai zăresc obiectele mari, lumina.
Pentru operaţia lui, medicii au folosit un laser unic în România.
Modernizarea blocului operator a durat doi ani şi a costat 16 milioane de lei, bani alocaţi de Ministerul Apărării Naţionale. De anul viitor, aici vor fi făcute alte intervenţii în premieră în România, cum ar fi îndepărtarea unor tumori canceroase.
Gheorghe Anghel, şeful secţiei de oftalmologie: Constă în tratamentul prin brahiterapie, adică așezarea în dreptul tumorilor a unor discuri cu material radioactiv, iradierea tumorilor și distrugerea acestora.
Chiar dacă este vorba despre un spital militar, pacienţii civili se pot înscrie şi ei pe listele de aşteptare pentru transplant.