De aici se primesc datele primare necesare stabilirii prognozei în ceea ce priveşte inundaţiile din bazinul Bahluiului.
Două staţii performante de monitorizare hidrologică au fost amplasate în judeţul Iaşi. Cu ajutorul unor senzori, una dintre ele stabileşte nivelul râului Bahlui, temperatura apei şi a aerului, dar şi când şi cât va ploua. Informaţiile ajung online, în timp real, la autorităţi.
Aici sunt niveluri care sunt înregistrate de staţiile automate, la intervale orare prestabilite de noi.El după ce primeşte datele şi tot se încarcă, tot se încarcă şi evaluează starea şi face o prognoză pentru următoarele 24 de ore.
Două milioane de lei au costat staţiile de monitorizare, dar investiţia, susţin specialiştii, poate evita pagube de peste 300 milioane de lei. Atât ar cheltui autorităţile din Iaşi dacă oraşul ar fi inundat.
Tudor Blidaru, manager proiect: „Acest sistem este unul complex, de software, de echipamente şi de personal specializat care, pe baza informaţiilor de natură hidrologică şi metoclimatică furnizează prognoze ale evoluţiei stării sistemul hidrologic.”
Dorin Duţu, director interimar Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad: „Am mărit capacitatea de apărare a oraşului Iaşi şi împrejurimile oraşului, aş putea spune, pe o distanţă de 32 de km.”
Gabriel Mustaţă, director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă - Prut Bârlad: „Trebuie să recunoaştem că inundaţii mai pot fi, dar cum, pot fi inundaţii pe o localitate dacă nu îşi curăţă rigolele, dacă nu îşi curăţă sanţurile, dacă nu fac canale.”
Montarea sistemul de prognozare şi avertizare a inundaţiilor face parte dintr-un proiect mai mare de apărare împotriva inundaţiilor, finanţat de Uniunea Europeană, cu valoare de peste 231 de milioane de lei.