India a folosit mai mult cărbune decât Europa și America de Nord la un loc în 2023, cel mai cald an din istorie

Data actualizării: Data publicării:
india carbune
Creșterea consumului de combustibili fosili a fost deosebit de puternică în economiile în curs de dezvoltare, în anul 2023. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Omenirea a folosit cantități record de petrol, cărbune și gaze anul trecut, împingând poluarea cu carbon care dă foc planetei la un nou maxim istoric, potrivit unui raport publicat joi, care spulberă speranțele specialiștilor în domeniul climei că emisiile vor fi reduse la jumătate până la sfârșitul acestui deceniu.

Folosirea masivă a combustibililor fosili a determinat o creștere cu 2,1% a emisiilor legate de energie în 2023, împingându-le pentru prima dată peste 40 de miliarde de tone metrice, potrivit raportului publicat joi de Institutul de Energie, informează CNN.

Raportul prezintă o imagine sumbră a unei lumi care se luptă să se îndepărteze de combustibilii fosili care încălzesc planeta, în timp ce impactul crizei climatice devine mai intens și mai mortal.

Căldura extremă a cuprins în prezent o mare parte a planetei. Un val de căldură, diferit de cel văzut în ultimele decenii, afectează mari părți din SUA, care se confruntă cu incendii mortale, furtuni și inundații severe. Sute de oameni au murit pe măsură ce temperaturile au urcat la peste 50 de grade Celsius în timpul pelerinajului anual la Mecca, în Arabia Saudită. Și India se confruntă în prezent cu un val de căldură mortal, care a ucis zeci de oameni.

Consumul global de petrol, cărbune și gaz a crescut cu 1,5% în 2023

Raportul mai arată că, deși lumea adaugă surse regenerabile curate la niveluri record, cererea globală de energie crește atât de repede încât combustibilii fosili trebuie să umple golurile.

Anul trecut a fost „un alt an de maxime în lumea noastră înfometată de energie”, a declarat Juliet Davenport, președintele Institutului de Energie.

Energia este esențială pentru progresul omenirii. Dar este, de asemenea, acum, esențială pentru supraviețuirea noastră.

Consumul global de petrol, cărbune și gaz a crescut cu 1,5% în 2023, determinat în special de o creștere puternică a petrolului. Anul trecut, lumea a consumat pentru prima dată peste 100 de milioane de barili pe zi, arată raportul. SUA au rămas cel mai mare producător de petrol, crescându-și producția cu 8% anul trecut.

În general, proporția combustibililor fosili în mixul energetic global din 2023 a rămas în mare parte aceeași, la 81,5%, în scădere cu doar 0,5% față de anul precedent.

Creșterea combustibililor fosili a fost deosebit de puternică în economiile în curs de dezvoltare, arată raportul.

Consumul de combustibili fosili al Indiei a crescut cu 8% anul trecut

Consumul de combustibili fosili al Indiei a crescut cu 8% anul trecut și, pentru prima dată, țara a folosit mai mult cărbune decât Europa și America de Nord la un loc.

În China, consumul de combustibili fosili a crescut la un nou record în 2023, cu 6%, deoarece sfârșitul blocajelor impuse de pandemia de Covid a condus la o revenire a combustibililor fosili. Cu toate acestea, ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global al țării este în scădere, deoarece China continuă să adauge cantități uriașe de surse regenerabile.

Raportul indică și unele evoluții pozitive.

Omenirea trebuie să reducă la jumătate emisiile până la sfârșitul acestui deceniu

Este posibil ca utilizarea combustibililor fosili în marile economii avansate să fi atins vârful și să înceapă să scadă, au constatat specialiștii. În SUA, combustibilii fosili au scăzut la 80% din energia totală consumată. În Europa, combustibilii fosili au reprezentat mai puțin de 70% din mixul energetic pentru prima dată de la Revoluția Industrială, ca urmare a cererii reduse și a creșterii energiei regenerabile.

Producția de energie din surse regenerabile, excluzând energia hidroelectrică, a crescut cu 13% aproape în totalitate datorat unui boom eolian și solar, potrivit raportului, deși creșterea surselor regenerabile nu a fost suficientă pentru a satisface creșterea cererii globale de energie, care a crescut cu 2% în 2023.

„Într-un an în care am văzut contribuția surselor regenerabile atingând un nou record, cererea globală de energie din ce în ce mai mare înseamnă că ponderea provenită de la combustibilii fosili a rămas practic neschimbată”, a declarat Simon Varley, vicepreședinte și șef al energiei și resurselor naturale la firma KPMG, care a fost coautor al raportului.

Dave Jones, director global de statistici la think tank-ul Ember, care nu a fost implicat în raport, a spus că ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru ca guvernele să acționeze.

„Lumea este încă la fel de flămândă ca întotdeauna de energie. Pentru a schimba curentul în ceea ce privește utilizarea combustibililor fosili, sursele regenerabile trebuie să crească mult mai repede, urmărind în același timp pierderile de energie”, a spus el pentru CNN.

Pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, o țintă convenită în Acordul de la Paris în 2015, omenirea trebuie să reducă la jumătate emisiile până la sfârșitul acestui deceniu.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este Keir Starmer: 10 lucruri de știut despre noul prim-ministru al Marii Britanii
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Tom Cruise, apariție rară alături de sora sa, Marian. Cei doi au fost surprinși pe aeroport, în ziua când...
Adevarul
De ce nu au românii productivitatea germanilor? „Primul vinovat este managerul”
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Patricia Vicol, soția tânărului ucis în accidentul produs de Mario Iorgulescu, primele declarații despre...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Cum s-a schimbat viața lui Johnny Depp de la procesul cu Amber Heard. Cariera pe care o îmbrățisează tot mai...
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...