Imagini spectaculoase pot fi surprinse în această perioadă pe barajul Vida, din judeţul Bihor. Renumit pentru forma sa unică, cu un deversor amplasat în mijlocul apei, lacul a îngheţat complet și a devenit un magnet pentru pasionații de fotografie. Locul îi atrage și pe pescari, dornici să prindă în undițe peștii uriași de care vorbesc localnicii.
De când apa a înghețat, deversorul în formă de pâlnie al lacului de acumulare Vida poate fi admirat doar de la câțiva metri distanță.
"E oglinda asta albă acum iarna, îngheţată beton, te poţi duce pe ea cu atv-ul", spune Adrian Vesa, localnic din Dobreşti.
Este o ocazie pe care pasionații de fotografie nu au cum să o rateze, mai ales că un instantaneu postat pe rețelele de socializare strânge sute de aprecieri.
"Lacul Vida, pentru un fotograf oferă multe cadre care sun memorabile şi mai apoi urcate pe reţelele sociale pot deveni uşor virale, distribuite de multă lume. Este un loc foarte frumos care ar trebui vizitat şi de fotografi şi de profesionişti", spune Vasile Valcan, fotograf.
Datorită acestora, lacul Vida a devenit tot mai cunoscut în mediul online. În ultimii patru ani, peste 8000 de internauţi au confirmat că au vizitat zona. I-a atras unicitatea lacului de acumulare, dar și peisajul și peșterile din apropiere.
"Peisajul este de vis. În jurul lacului există foarte mulţi copaci, dar şi zăpadă din belşug. În plus, în zonă există peste 300 de peşteri neamenajate, dar care pot fi explorate de turişti", a remarcat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
Lacul cu vârtej, cum este cunoscut de localnicii din Dobrești, este amenajat pe râul Holod. Construcţia a fost finalizată în anul 1967, iar pentru evacuarea surplusului de apă barajul a fost prevăzut cu un deversor special în formă de pâlnie.
"Are o adâncime de 10 metri şi o lungime de 70 de metri, pe o suprafaţă de 6 hectare. Temperatura de la mal până la deversor diferă, sunt diferenţe mari de temperatură de 10-15 grade, deci este destul de periculos", explică Lucian Fâşie, din cadrul asociaţiei Visit Dobreşti.
Gheața care acoperă lacul atrage și numeroși pescari, amatori de pescuit la copcă. Toți visează să prindă peștii uriași despre care oamenii locului spun că ar trăi în adâncuri.
Barajul Vida se află în localitatea Luncasprie, comuna Dobreşti, un loc cunoscut pentru bauxita care era exploatată în trecut. Pentru a ajunge aici, turiștii pot să vină cu mașina dintre Oradea, spre Beiuș, pe Drumul Naţional 76, iar după localitatea Sâmbăta virează la stânga.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa