Imagini rare. Şoimii dunăreni s-au întors în România
Şoimul dunărean este din nou acasă, în Câmpia de Vest. Speranţele specialiştilor, că păsările rare se vor instala în cuiburile artificiale montate de ei pe stâlpi, s-au adeverit. Numărul şoimilor din România s-a dublat, în ultimii ani, iar camerele video montate în cuiburi au surprins în această primăvară momente inedite.
Şoimul dunărean, o apariţie spectaculoasă, dar mai ales rară în peisajul României, pare că s-a întors de-a binelea în Câmpia de vest. Pasărea cu aripi lungi înguste, ce pot măsura în zbor un metru şi 30 de centimetri a profitat de cuiburile artificiale şi s-a înmulţit în ultimii ani. Camerele montate în cuiburile şoimilor dunăreni în urmă cu trei ani surprins momente unice.
Cristian Ilea managerul de proiect Wild Watch România: Este important pentru că e una dintre cele mai rare specii de păsări din România. Pentru noi, în acest moment, este pentru prima dată când reuşim şi din punct de vedere tehnic să asigurăm transmiterea imaginilor live chiar de la începutul clocitului.
Locaţia cuiburilor este secretă, pentru ca habitatul păsărilor să nu fie deranjat. Ornitologii spun că şoimii sunt chiar furaţi de bracoieri pentru a fi vânduţi vânătorilor, mai ales cei din Orientul Mijlociu.
Gabriel Herlo, biolog: Efectivele au scăzut foarte mult în ultimii 20 - 30 de ani, din cauza lipsei locuirlor de cuibărire, acele locuri netulburate, copaci înalţi, copaci singulari, pâlcuri de copaci din terenuri din zone nederanjate de către om.
Cei care doresc să urmărească viaţa sălbatică a şoimilor dunăreni o pot face online. Trebuie să acceseze pagina wildliferomania.com şi aici pot vedea imagini direct din cuibul păsărilor.
În 2015 ornitologii ştiau de existenţa a şase perechi cuibăritoare în Câmpia de Vest. Acum, numărul lor este dublu.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News