După ce a câştigat un concurs internaţional de promovoare a energiei verzi, şcoala are panouri solare care produc energie electrică şi săli de clasă luminate de becuri LED.
Pe lângă reducerea importantă a facturii la curent, conducerea liceului are încă un motiv de bucurie - poate vinde mai departe surplusul de energie, ca să obţină bani pentru noi investiţii. Panourile fotovoltaice care produc energie electrică şi becurile cu led din sălile de clasă sunt mândria liceului.
„Economisim foarte multă energie. De asemenea, combatem şi poluarea, reducând emisiile de dioxid de carbon din atmosferă”, a spus Roxana Frunză. „Panourile sunt de tip fotovoltaic, asta înseamnă că sunt, totuşi, conectate la reţea şi când vom avea un surplus de energie, o vom vinde şi, cu banii pe care îi vom câştiga, sperăm să-i redirecţionăm spre investiţii în şcoală”, a spus Nicoleta Croitoru, profesor coordonator.
„Funcţionează şi în zile când e mai puţin soare, mai apoi, zăpadă nu rămâne pe ele. Au un strat de sticlă la suprafaţă. Deci vor funcţiona şi iarna foarte bine”, a spus Alexandru Postulache. Totul a fost posibil datorită unui premiu în valoare de 100.000 de dolari obţinut la o competiţie internaţională, la care au participat 64 de licee din întreaga lume.
„În anul 2014, noi am câştigat marele premiu de la „Zayed future energy prize”, o competiţie care a avut loc în Emiratele Arabe în Abu Dhabi prin care se premiază şcolile din lume interesate de promovarea energiei verzi”, a spus Tita Chiru, directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu”, Bârlad.
„Am fost destul de sceptici pentru că toată lumea din jurul nostru nu ne dădea prea multe şanse”, a spus Mihaela Iftemie, elevă în clasa a XII-a. „Toată Europa şi toată lumea a participat la acest concurs. Am fost uimiţi când am aflat că am câştigat şi, desigur, fericiţi”, a declarat Alexandru Blânda.
În spatele acestui succes a stat o muncă realizată de patru elevi şi de un profesor coordonator. „Noi am început să lucrăm la acest proiect în vara anului 2013. Am ajuns la ideea că panourile solare sau o centrală cu biomasă ar fi cea mai bună soluţie”, a spus Roxana Frunză. După ce această idee a devenit realitate, factura la energie a liceului ar putea scădea şi cu 70%.