Până acum trei ani, când au început lucrările, zona era locul de depozitare al gunoaielor din oraş.
„Ca la marginea orașului, ca la periferie. Toate gunoaiele, unde stau? La marginea orașului, doar nu în centru”, spune un barbat.
Transformarea în microdeltă a costat 50 de milioane de lei. Polderul Zaghen este inundat zilele acestea cu apă venită direct din Dunăre.
„Volumul de apă cu care se va alimenta Polderul Zaghen este de circa 2 milioane de metri cubi. Aproximăm că, în jur de 15-20 de zile se va umple această amenajare”, spune Mihai Sava, reprezentant firmăconstrucții.
S-au luat şi măsuri speciale de siguranţă.
„Aceasta este conducta de „prea plin”. În momentul în care nivelul din Polder crește îngrijorător de mult, conducta preia automat surplusul de apă și îl deversează în canalul care face legătura cu Dunărea”, relatează Oana Manoilă, corespondent Digi24 Constanța.
Viitoarea microdeltă se întinde pe 220 de hectare de teren, în care au fost conturate 22 de insule artificale ce vor crea un habitat natural pentru păsari. Peste 80.000 de puieţi au fost deja plantaţi şi urmează să fie adus şi gazonul.
„Insulele au plantații de salcii, cătină și frasini. Ele vor avea rolul de a sa odihni păsările, de a cuibări în această zonă a municipiului”, spune Sabri Gafar, consilier Serviciul Investitii, Primaria Tulcea.
Pentru că totul s-a realizat cu bani europeni, timp de cinci ani, zona nu poate fi exploatată din punct de vedere turistic aşa că vizitatorii şi localnicii o vor putea admira doar de la distanţă.
„Va trebui să găsim o soluție de securizare a zonei neaparat pentru că ne asumăm, atât legal, nu mai spun moral, tot ceea ce însemna secutizarea zonei. Vrem să montăm și două binioculare mari, în așa fel încât cei care vor să aducă frânturi sau Polderul în fața ochilor să poată să o facă”, spune Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea.
Microdelta trebuia să fie gata încă de la finalul anului trecut, dar lucrările au fost întârziate din cauza firmelor care au contestat licitaţia. Lucrările sunt finalizate acum în proporţie de 97%.