Dacă omenirea vrea să supraviețuiască marilor provocări de mediu ale momentului, atunci trebuie să vină cu soluții inteligente. Acestea ar putea include ecosisteme autonome care să fie sursa noastră de mirodenii, legume și multe altele pe tot parcursul anului. Dar... de unde? Ei bine, în capitala Suediei, într-o pivniță, se lucrează exact la un astfel de proiect.Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
La prima vedere, cartierul „Solberga” din Stockholm arată ca unul obișnuit. Dar nu este. Câțiva dintre locuitorii de aici au început să testeze mini-ecosisteme autonome. Torbjörn Frisö este unul dintre ei. A înființat un fel de laborator într-un beci. Vrea să vadă dacă este posibil să facă agricultură și pescuit la scară mică.
Torbjörn a lansat proiectul în urmă cu câteva luni împreună cu niște vecini. Astăzi, plantează coriandru.
„Nu este nimic neobișnuit. Plantezi semințele în ghiveci, la fel cum ai face și afară. Este foarte simplu”, spune Torbjörn Frisö, fondator al companiei Aquaponics.
Datorită luminii artificiale UV și a temperaturii ambientale constante de 27 de grade Celsius, plantele cresc și pot fi recoltate tot anul. Și, datorită unor pești, au și îngrășământ.
Pești care furnizează îngrășământ pentru plantele din pivniță
Janne Eklund, care locuiește în casă, îi hrănește în fiecare zi. Sistemul lor inteligent Aquaponics transformă excrementele de pește în îngrășământ vegetal. În prezent, au 70 de peștișori care generează suficient îngrășământ pentru plante.
„Deocamdată, e încă un mediu oarecum steril. L-am aranjat recent. Dar vrem să adăugăm câteva plante acvatice, astfel încât să pară ceva mai natural”, explică Janne Ekman, pensionar.
Peștele va fi crescut timp de aproximativ 6 luni până când va fi suficient de mare pentru a fi mâncat. Ideea generală e crearea unui ecosistem care să se autosusțină.
Torbjörn experimentează trei tipuri de cultivare a plantelor. Aici, aceste plante atrag nutrienți direct din apă. Dar această variantă nu funcționează pentru roșii. De aceea, Torbjörn le-a plantat în tăvi pline cu pietriș, care sunt irigate cu apa din acvarii la fiecare două ore.
„Pe acest pietriș s-a format o adevărată colonie de bacterii. Ele transformă excrementele de pește în nutrienți pentru plante”, explică Torbjörn Frisö, fondator al companiei Aquaponics.
Vestea apariției acestui proiect s-a răspândit rapid. S-au alăturat pensionari precum Janne, dar și alți localnici.
„La prima vedere, pare ceva destul de normal. Totuși, e un pic ciudat că avem un acvariu în pivniță”, spune Sören Torlén.
Busuiocul produs aici le acoperă, deocamdată, doar propriile nevoi. Dar ierburile cresc acum atât de bine, încât în curând vor fi vândute în supermarketul local.
Bacterii care elimină mirosul urât al gunoiului
„Green Solberga” este numele proiectului și este susținut de Institutul Suedez de Mediu și de Uniunea Europeană, printre altele. Karoline Löfstedt este manager de proiect și e implicată activ. De exemplu, a contribuit la acest depozit de gunoi inovator care elimină mirosurile urâte.
Niște duze eliberează bacterii pe gunoi, care elimină mirosul urât.
„Trec în mod regulat pe aici. La început, închideam mereu capacele. Dar n-a funcționat. Bacteriile nu-și puteau face treaba. Apoi am decis să întoarcem recipientele. Până la urmă, am scos, pur și simplu, capacele”, povestește Karoline Löfstedt, managerul proiectului Green Solberg.
În bucătărie, Sören și Janne fac pesto din busuioc proaspăt.
„Așa îi convingi pe oameni să ducă o viață activă. Le stârnești curiozitatea. Stilul de viață suedez e mai lent. Noi, suedezii, suntem, de fapt, oameni timizi. Și foarte atenți la detalii”, spune Janne Ekman.
Pesto-ul lui Janne și Sören este un pas mic pe un drum lung spre un Stockholm verde și durabil.