Fenomen sinistru în satele din Marea Britanie: „omizile-zombie” care explodează

Data publicării:
zombie

Descoperire bizară în mediul rural din Marea Britanie. Oamenii de știință le numesc „omizi-zombie”. Un fenomen ciudat se petrece cu larvele viermiforme ale viitorilor fluturi de molie: acestea explodează, lăsând în urmă epiderma cangrenată să atârne pe crăcile superioare ale pomilor.

Specialiștii în mediu sălbatic au găsit rămășitele omizilor spre zona de vârf a copacilor, o locație neobișnuită de habitat pentru această specie, care trăiește de obicei în subarbuști, ferită de potențialii prădători, relatează Newsweek.

Chris Miller, directorul organizației Wildlife Trust, a explicat într-o declarație: „Este ca un film horror cu zombie. Făceam o statistică despre cum reușesc fluturii să reziste în căldură în satul Winmarleigh și am observat o omidă atârnând de capătul unei ramuri. Mai târziu, am descoperit încă una în aceeași poziție. Și ambele erau moarte, dar intacte”.

Omizile făceau parte din specia unei molii de stejar, cunoscută și ca molia verde a mugurilor, larg răspândită în Europa. Organizația Wildlife Trust transferă în prezent populații de fluturi din satul Winmarleight, unde se află o rezervație naturală, spre alte părți ale țării în care anumite specii de fluturi efectiv au dispărut.

Dacă insectele moarte i-au părut a fi inițial într-o stare intactă, pe măsură ce și-a mutat atenția spre alți copaci, Miller a început să constate prezența unor mici fragmente de piele pe diverse porțiuni ale ramurilor, semn că larvele ar fi trecut printr-un fel de explozie.

Specialistul crede că omizilie au fost atacate de un tip de baculovirus”, o familie de agenți patogeni care infectează nevertebratele, dar mai ales larvele moliilor. În mod normal, baculovirusul pătrunde în corpul gazdei când larva se hrănește cu frunzele copacilor, apoi se dizolvă în stomac.

Odată instalat, baculovirusul provoacă larvei o foame compulsivă, determinând-o să urce, pentru a se hrăni fără oprire, spre rămurișul superior al pomului.

După ce baculovirusul și-a încheiat ciclul de infestare, a precizat Chris Miller, corpul larvei se tumefiază, ajungând să semene cu o piele mumificată, iar agentul patogen părăsește stomacul printr-un suflu de explozie, împrăștiindu-se pe frunze, pentru a infecta alte omizi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei