Fenomen sinistru în satele din Marea Britanie: „omizile-zombie” care explodează

Data publicării:
zombie

Descoperire bizară în mediul rural din Marea Britanie. Oamenii de știință le numesc „omizi-zombie”. Un fenomen ciudat se petrece cu larvele viermiforme ale viitorilor fluturi de molie: acestea explodează, lăsând în urmă epiderma cangrenată să atârne pe crăcile superioare ale pomilor.

Specialiștii în mediu sălbatic au găsit rămășitele omizilor spre zona de vârf a copacilor, o locație neobișnuită de habitat pentru această specie, care trăiește de obicei în subarbuști, ferită de potențialii prădători, relatează Newsweek.

Chris Miller, directorul organizației Wildlife Trust, a explicat într-o declarație: „Este ca un film horror cu zombie. Făceam o statistică despre cum reușesc fluturii să reziste în căldură în satul Winmarleigh și am observat o omidă atârnând de capătul unei ramuri. Mai târziu, am descoperit încă una în aceeași poziție. Și ambele erau moarte, dar intacte”.

Omizile făceau parte din specia unei molii de stejar, cunoscută și ca molia verde a mugurilor, larg răspândită în Europa. Organizația Wildlife Trust transferă în prezent populații de fluturi din satul Winmarleight, unde se află o rezervație naturală, spre alte părți ale țării în care anumite specii de fluturi efectiv au dispărut.

Dacă insectele moarte i-au părut a fi inițial într-o stare intactă, pe măsură ce și-a mutat atenția spre alți copaci, Miller a început să constate prezența unor mici fragmente de piele pe diverse porțiuni ale ramurilor, semn că larvele ar fi trecut printr-un fel de explozie.

Specialistul crede că omizilie au fost atacate de un tip de baculovirus”, o familie de agenți patogeni care infectează nevertebratele, dar mai ales larvele moliilor. În mod normal, baculovirusul pătrunde în corpul gazdei când larva se hrănește cu frunzele copacilor, apoi se dizolvă în stomac.

Odată instalat, baculovirusul provoacă larvei o foame compulsivă, determinând-o să urce, pentru a se hrăni fără oprire, spre rămurișul superior al pomului.

După ce baculovirusul și-a încheiat ciclul de infestare, a precizat Chris Miller, corpul larvei se tumefiază, ajungând să semene cu o piele mumificată, iar agentul patogen părăsește stomacul printr-un suflu de explozie, împrăștiindu-se pe frunze, pentru a infecta alte omizi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
profimedia-0935610740
Emmanuel Macron: Putin nu vrea pacea şi nu este pregătit să o negocieze. Ceea ce tocmai a făcut este un semn...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului