Video Epuizarea rezervelor de apă pune presiune pe Europa. Climatolog: Seceta din 2022 a fost cea mai mare din ultimii 500 de ani

Data actualizării: Data publicării:
deșert, pământ uscat, secetă
Foto: Guliver/GettyImages

Rezervele de apă ale Europei se epuizează, avertizează specialiștii, care spun că suntem în pragul unei catastrofe hidrologice. În lunile de vară din 2018 și 2019, în Europa Centrală a existat o penurie severă de apă, iar de atunci, nivelul apelor subterane a rămas scăzut. Aceste probleme apărute în pânza de apă se pot acutiza și nu vor putea fi rezolvate decât într-un timp foarte lung, de până la câteva decenii, a afirmat, la Digi24, climatologul Roxana Bojariu.

Oamenii de știință au avertizat că Europa este în pragul unei catastrofe din cauza secării rezervelor de apă subterană. În lunile de vară din 2018 și 2019, Europa Centrală s-a confruntat cu o lipsă severă a apei. De atunci, nu a avut loc nicio creștere semnificativă a nivelurilor de apă subterană, care au rămas în continuare foarte scăzute.

Efectele acestei secete prelungite au fost evidente în Europa în vara anului 2022.

Roxana Bojariu - climatolog: Seceta din vara anului 2022 se pare că a fost unică în ultimii 500 de ani, dar ea a venit după mai mulți ani în care am avut un grad mai mare sau mai mic de reducere a resursei de apă într-o regiune sau alta a Europei.

Însă în vara anului 2022, o mare parte din Europa a fost lovită de secetă. Mai mult de jumatate din suprafața Europei a avut probleme cu apa, iar extinderea spațială, pe langă intensitatea și durata episodului de secetă, a fost ieșită din comun, dacă ne uităm la arhivele noastre climatice.

Sigur sunt foarte multe provocări. Agenția Europeană de Protecție a Mediului estimează că 65% din resursa de apă potabilă e furnizată de aceste ape subterane în Europa, iar 25% din apa necesară agriculturii iarași e furnizată de aceste ape subterane. Așa că implicațiile sunt foarte multe.

Pe de altă parte, trebuie sa realizăm că problemele în pânza aceasta de apă subterană se pot acutiza și se pot rezolva în timp mult mai mare. E vorba de ani și chiar decenii până când apele subterane să revină la condițiile de dinainte de perturbația impusă asupra lor.

Și din păcate, perturbațiile sunt din ce în ce mai multe pentru că avem de-a face și cu schimbarea climei, care vine cu aceste secete, cu cantități de precipitații mai reduse în sudul Europei, în mare parte din sudul Europei.

Pe de altă parte, în nordul Europei, schimbarea climatică înseamnă cantități de precipitații mai mari. Dar pe langă presiunea climatică vorbim de presiunea demografică, vorbim de urbanizare, vorbim de o agricultură care trebuie să satisfacă atât necesitățile europenilor, cât și un export de alimente din ce în ce mai susținut pe an ce trece. Europa Unită este unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume.

Și atunci vorbim de presiuni multiple asupra apei subterane, apelor subterane, presiuni care se traduc și prin reducerea efectiv a masei lor, dar și prin calitatea mai proasta.

Odata cu reducerea masei lor, avem o concentrație mai mare de anumitiți poluanți; care vin din diverse activității. Reducerea acestor mase de ape subterane merge mână în mână cu calitatea proasta, cu o poluare care devine din ce în ce mai intensă, astfel că problemele sunt mari, având în vedere că apele acestea subterane sunt esențiale atât pentru consumul de apă potabilă, cât și pentru agricultură. Mai departe, implicațiile sunt în aproape toate aspectele vieții noastre cotidiene.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Plantele de apartament care atrag mucegaiul din cameră. Se pun la fereastră sau în colţuri
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Kanye West spune că nu a vrut copii cu Kim Kardashian: "Nu mi-am dorit copii cu această persoană după primele...
Film Now
Schimbări majore pentru următorul film James Bond. Ce planuri ar avea noua conducere a francizei
Adevarul
Lecția ucraineană pentru armatele europene: „Războiul cu o superputere fără să ai superioritate aeriană și...
Newsweek
Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Harrison Ford și Calista Flockhart, un cuplu ca oricare altul. Sărut tandru în metroul din New York, călători...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...