Rezervaţia Delta Dunării reprezintă un habitat unic în Europa, cu aproape 300 de specii rare. Marile firme din domeniul energetic se luptă însă din 2006 ca să amplaseze acolo turbine eoliene, lucru deocamdată interzis. Ecologiştii susţin că eolienele ar putea distruge habitatul, de care depind multe specii ameninţate cu dispariţia.
România are 500 de asemenea zone protejate, a căror suprafaţă însumează 60.000 de kilometri pătraţi. Un amendament la ordonanţa care defineşte statutul acestor arii ar pune însă totul în pericol, afirmă unii biologi.
Conform legii actuale, ariile protejate sunt date în grija unui custode sau administrator. Acesta trebuie să dea avizul pentru orice eventuală construcţie în zona încredinţată.
Potrivit amendamentului propus de Ministerul Mediului, avizul custodelui capătă un rol consultativ.
O altă modificare ar permite ca statutul de arie protejată să fie pierdut, în cazul în care zona este degradată. Amendamentul nu defineşte însă clar ce tip stricăciuni ar declasa zona protejată.
Din aceste motive, premierul i-a cerut Rovanei Plumb, Ministrul Mediului, să se pună de acord cu organizaţiile ecologiste, înainte să trimită proiectul în parlament.
Alte zone protejate ascund în subsol zăcăminte de gaze de şist sau metale preţioase. Ecologiştii spun că modificările propuse de Ministerul Mediului ar lăsa cale liberă unor investiţii cu efecte dezastruoase pentru mediu. O decizie finală va fi luată lunea viitoare, după întâlnirea Rovanei Plumb cu organizaţiile ecologiste.