Noul program Casa Verde acordă finanţare maximă de 40.000 de lei şi pentru cei care izolează casa cu materiale ecologice, nu doar pentru sisteme de încălzire, ca până acum. Banii acoperă aproape tot devizul pentru o locuinţă de 90 de metri pătraţi.
Statul finanţează complet cumpărarea panourilor solare pentru încălzirea apei şi mare parte din costul pompelor de căldură.
„Consumatorii casnici din România vor deveni, din consumatori, producători, înlocuind sistemele clasice cu cele regenerabile”, spune Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului.
O locuinţă complet independentă energetic ne ajută să reducem cu o treime cheltuielile cu apa caldă şi căldură, spun experţii. Casa ecologică nu are calorifere şi aparate de aer condiţionat, dar oferă tot confortul de care ai nevoie.
„Apa este folosită ca agent termic printr-un sistem radiant amplasat în tavan şi într-unul dintre pereţi. În fiecare cameră este alocat un perete pentru a asigura temperatura dorită în interior vara”, explică Livia Stanciu, arhitect.
Programul Casa Verde se reia după cinci ani de întrerupere, aşa că sunt proprietari care aşteaptă şi acum să le deconteze statul investiţiile.
„Până acum au fost făcute plăţi de la AFM pentru aproximativ 13.000 de persoane fizice şi avem în curs de implementare undeva în jur de 2.000 de cereri”, spune Istvan Jakab, preşedintele Fondului de Mediu.
Cine vrea să intre în programul Casa Verde trebuie să depună la Administraţia Fondului pentru Mediu o cerere de finanţare şi documentele proprietăţii. Atenţie, însă, banii nu îi primiţi înainte. Trebuie să duceţi facturile pentru decontare în termen de un an de când cumpăraţi echipamentele.