Delta Văcăreşti, oaza de verdeaţă din mijlocul Bucureştului, riscă să dispară pentru că autorităţile nu reuşesc să declare cele 200 de hectare din sectorul 4 al Capitalei arie protejată. Între timp, zona este inundată de gunoaie, aşa că sâmbătă, câteva sute de voluntari Let's Do It Romania au încercat să cureţe zona, strângând zeci de saci de mizerie.
Lacuri, stuf, păsări: toate acestea au transformat 200 de hectare din sectorul 4 al Capitalei într-o minune naturală, cunoscută azi drept Delta Urbană Văcăreşti. În ultimii 23 de ani, natura a reconstruit ceea ce omul a lăsat în paragină, şi aşa a apărut această oază de verdeaţă între blocurile de beton. Tot omul este însă cel care o poluează din nou.
Gunoaiele se adună zi de zi, motiv pentru care voluntarii Let's Do it Romania, indiferent de vârstă, au făcut curăţenie.
De aproape un an şi jumătate, autorităţile încearcă să transforme zona în Arie Naturală Protejată. În ciuda promisiunilor, birocraţia împiedică acest demers. Abia acum, Ministerul Mediului a primit avizul Academiei Române în acest sens, dar mai sunt şi alte probleme nerezolvate încă. Proprietarii terenurilor, bucureşteni deposedaţi în comunism de loturi, se opun demersului, pentru că spun că vor să se folosească de ele. Ei au câştigat în instanţă dreptul la teren dar, de fapt, nu pot beneficia de ele, pentru că autorităţile fie nu le dau titlurile, fie nu le semnează autorizaţii de construcţii.
„Eu aici am fost născut, aici am crescut, am trăit aici şi doresc să îmi refac această gospodărie”, susţine Ioan Marinescu, unul dintre proprietari.
Lacul Văcăreşti a fost construit de administraţia comunistă ca parte a amenajării râului Dâmboviţa şi urma să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureştiului împotriva inundaţiilor. Lucrările au început în anul 1986, dar au fost sistate chiar înainte de Revoluţia din 1989.