Curentul de la soare și vânt, rentabil pentru ferme

Data publicării:
panouri solare grafica - captura

Florin Cojocaru a cumpărat cu 60 de mii de euro un sistem de panouri fotovoltaice şi două turbine eoliene care urmează să fie ridicate. Instalaţia va asigura funcţionarea sistemului de irigaţii, dar şi a viitoarei fabrici de procesare de legume. Omul de afaceri, care cultivă legume pe patru hectare într-o comună din Călăraşi, consideră că investiţia a recuperat-o deja, pentru că aproape la fel de mult l-ar fi costat racordarea la sistemul tradiţional.

„Ele sunt dimensionate pentru a asigura curent pentru o centrală termică pe aburi, care va fi folosită şi la procesare, pentru trei camere de refrigerare, pentru motoare și ventilatoarele din solarii. Puterea maximă de 23 de kilowați nu e mică”, spune Florin Cojocaru.

Energia produsă suplimentar este stocată în baterii pe care le poate folosi atunci când panourile fotovoltaice nu asigură integral consumul fermei. Dacă se va conecta la sistemul energetic centralizat va putea livra în reţea energia produsă în plus. O fac deja alţi români care au instalat sisteme a căror producţie de energie depăşeşte necesarul pentru alimentarea becurilor şi a instalaţiilor electrice.

Lucian Popescu, producător de energie regenerabilă spune că „surplusul, aproximativ 1,5 MWh se duce în reţeaua naţională, asta înseamnă 1.500 de euro câştigaţi în fiecare an.”

„Cei care se gândesc să investească în astfel de panouri ar trebui să aibă cel puțin 10 mii de euro cu gândul că vor demara investiția și că o vor recupera în trei ani și jumătate”, explică Sorin Elisei, consultant în energie.

Dacă legea s-ar schimba, afacerea ar putea fi şi mai atractivă, spun consultanţii. Numărul românilor care ar livra energie în reţeaua naţională ar creşte dacă certificatele verzi pe care le primesc ar fi înlocuite cu tarife stabilite de stat.

„Schema care se propune şi este în dezbatere de un an de zile prespune un preţ fix pentru un utilizator înlocuind practic sistemul certificatelor verzi cu un preţ fix al energiei, din ce ştiu eu, se vorbește de 400 de lei pe Mwh”, mai spune Sorin Elisei.

În sudul Capitalei, un dezvoltator construieşte 15 blocuri care vor avea panouri fotovoltaice proprii. Energia produsă va acoperi jumătate din consumul spaţiilor comune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...