Video Cum au reușit hoții de lemn să păcălească sistemul SUMAL făcut să depisteze defrișările ilegale
Data actualizării: Data publicării:
Autoritățile speră să-i prindă pe hoții de lemn cu ajutorul inteligenței artificiale. Deși de câțiva ani funcționează sistemul SUMAL, care ar trebui să supravegheze transporturile de lemne, hoții tot au găsit modalități să taie ilegal din pădure chiar dacă se înregistrează în sistem.
În primele 3 luni ale acestui an, Garda Forestieră a depistat peste 2.200 de metri cubi de lemn tăiați ilegal din pădurile statului. Asta a reieșit doar din câteva controale făcute de autorități, însă în realitate, volumul de lemn tăiat ilegal poate fi mai mare.
Mai nou, hoții au găsit modalități să păcăleacă chiar și sistemul SUMAL, cel care ar trebui să depisteze transporturile ilegale. Cu ajutorul inteligenței artificiale au descoperit că 2.359 de avize în loc să conțină poze cu materialul lemnos, acestea aveau poze cu oameni care mâncau la masă, canapele sau geamuri. Alte aproape 5.000 de avize aveau fotografii suspecte sau neclare, iar alte 4.000 nu aveau numărul de înmatriculare al mașinii care făcea transportul.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Au existat de-a lungul timpului semnale din piață în legătură cu încărcarea în SUMAL a unor date fictive sau a unor date false, mizându-se pe ideea că nimeni nu are cum să verifice fiecare poză, fiecare kilometraj sau alte asemenea informații”.
Dan Turiga, inginer silvic: „Posibilitatea cea mai simplă este așa-zisa metodă offline. În momentul când este suprins în trafic și eventual controlat, în cele câteva momente de când este oprit și până interacționează cu polițistul, atunci își activează datele mobile și respectivul transport intră în legalitate.
Pe lângă inteligența artificială, tăierile ilegale vor fi monitorizate și prin imagini din satelit. Pentru acest proiect, autoritățile vor cheltui 37 de milioane de lei.