Cresc violențele împotriva jurnaliştilor care investighează crimele din Amazon. Nouă reporteri au fost uciși în ultimii 10 ani

Data actualizării: Data publicării:
jurnalisti morti in amazon
Reporterul britanic Dom Phillips și Bruno Pereira, un expert în triburile izolate de indigeni, au fost împușcați mortal în 2022 de braconieri piscicoli, în timp ce documentau crimele din Amazon. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Uciderea reporterului britanic Dom Phillips în pădurea tropicală amazoniană în urmă cu doi ani nu a fost o crimă izolată. În Amazon, violența împotriva jurnaliştilor a crescut vertiginos în ultimii ani, se arată într-un raport publicat miercuri.

Pe măsură ce interesul lumii pentru Jungla Amazoniană, care reprezintă o barieră împotriva schimbărilor climatice, a crescut, la fel a crescut și munca jurnaliştilor care investighează și informează despre crimele din vasta regiune fără de lege, dar a avut un preț, scrie Reuters.

Au fost 230 de cazuri de violență împotriva jurnaliştilor în Amazon în ultimul deceniu și nouă reporteri au fost uciși, a transmis Institutul Vladimir Herzog, o organizație nonprofit pentru drepturile omului.

Cazurile de violență împotriva jurnaliștilor s-au dublat de la 20 la 45 între 2021 și 2022, ani în care fostul președinte de dreapta Jair Bolsonaro era în funcție, potrivit unul raport al organizației.

Bolsonaro a relaxat controalele de mediu și a distrus agențiile de aplicare a legii pentru a stimula dezvoltarea în Amazon, ceea ce a generat un boom în exploatarea forestieră și exploatarea ilegală a rezervelor de aur.

Președintele Luiz Inacio Lula da Silva, care a preluat mandatul anul trecut, a declarat că se va confrunta cu crima organizată care contribuie la distrugerea celei mai mari păduri tropicale din lume. Defrișarea a încetinit, dar progresul a fost greu pe alte fronturi.

Violența împotriva jurnaliștilor a înregistrat o scădere în 2023, arată raportul Institutului Herzog, dar a rămas ușor peste media istorică.

Philips a fost împușcat în 2022 de braconieri piscicoli când călătorea cu Bruno Pereira, un expert în triburile izolate de indigeni, care urmărea activitatea ilegală a pescarilor pe terenurile protejate din rezervație.

Raportul Institutului Herzog, care documentează 230 de cazuri de violență împotriva jurnaliștilor din Amazon începând cu 2013, precizează că reporterii au părăsit pădurea tropicală temându-se pentru viața lor, după ce au primit amenințări de la mineri, tăietorii de lemne și fermierii care au ocupat pământurile indigenilor.

În 2020, Roman dos Anjos, care a raportat despre exploatarea ilegală a aurului în rezervația Yanomami, a fost răpit, bătut și lăsat în pădure cu membrele rupte. A supraviețuit calvarului și încă așteaptă ca răpitorii săi să fie aduși în fața justiției.

În 2020, un jurnalist care a investigat vânzarea mercurului, care este folosit de minerii ilegali pentru a separa aurul de minereu, a fost urmărit și amenințat de mineri din capitala statului Rondonia, Porto Velho. Într-o călătorie de serviciu un an mai târziu, oameni înarmați au tras în aer pentru a-l speria, a transmis Institutul Herzog.

În 2022, în același oraș, infractorii au mitraliat biroul ziarului local Rondonia ao Vivo, care criticase interesele fermierilor care împingeau granița agricolă în zona pământurilor indigenilor, se arată în raport.

„Statul brazilian trebuie să asigure urgent siguranța jurnaliștilor și a surselor lor”, a scris reporterul TV Sonia Bridi, un veteran al investigațiilor jurnalistice din Amazon, în raport. „Amazonia este un teritoriu din ce în ce mai controlat de organizații criminale”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Legătura uluitoare între dispariția dinozaurilor și struguri. Ce spun oamenii de știință
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"