Câteva piese de lego, un motoraş şi un program pe calculator - de ele au avut nevoie 40 de elevi de şcoală generală din Braşov, Mureş şi Covasna pentru a construi roboţi inteligenţi. Copiii au reuşit să facă adevărate maşinării care adună lucruri, aruncă mingi sau răstoarnă obiecte.
Multă muncă, ştiinţă, îndemânare şi extrem de multă pasiune - sunt ingredientele necesare pentru ca un robot construit din lego să funcţioneze. La Botoşani, pasiunea pentru astfel de maşinării a ajuns deja la un alt nivel. La 14 ani, un elev şi-a construit propriul robot sumo, din metal, cu care participă la concursuri de lupte.
Vlad Blejan are 14 ani şi în fiecare săptămână merge la cercul de robotică. După ce construiesc robotul, cu ajutorul unui program special pe calculator, copiii reuşesc să-l şi programeze să răspundă la diverse comenzi: „Robotul nostru colectează cuburile. Le duce în zona de asamblare a rachetei şi ia şi omuleţi şi îi duce la locul specific”, explică el.
Andrei Vişan are 14 ani, iar preferații lui sunt roboții sumo. „Am multe butoane cu care pot să pornesc în diferite moduri în luptă. Este vopsit în negru lucios, pentru că am observat că unii senzori nu detectează aşa de bine negrul, deci adversarul are mari şanse să nu mă vadă”, spune el.
Mihnea Horbuli are 17 ani şi deja a făcut prima lui imprimantă 3D. „Scanerul efectiv scanează cu infraroşu corpul şi-l desenează cu ajutorul poligoanelor pe calculator. După acest desen este finisat cu un program pe calculator, apoi este tăiat pe straturi şi este trimis la imprimantă, care imprimă fiecare strat în parte” , explică el. „Acesta este domnul profesor. A fost primul om care a fost scanat cu scanerul. Culoarea roz a fost aleasă aleatoriu, n-am avut altă culoare disponibilă”, îşi descrie el creaţia.
Unii dintre roboții realizați de copiii din Botoşani au participat la competiții naționale şi internaționale şi au obținut şi premii.