Comuna Tătărăştii de Jos, judeţul Teleorman. Pentru a treia oară în acest an zeci de oameni dau piept cu apele care le distrug gospodăriile. Au pus saci cu nisip la intrarea în case şi şi-au dus animalele la adăpost.
„Toată noaptea am umblat pe aici, prin sat. Am ajutat oamenii ăștia de am scos animalele din curte: porcii, caii, pasarile. Le-am mai băgat aici unde e cazanul ăsta”, povestește un martor.
„Deocamdată în amonte, cu 10 km în amonte, apa, de jumătate de oră, a stagnat. În schimb, am avut cinci ore în care pe fiecare oră a crescut cu 10 cm”, spune și Marian Pătrașcu, primarul comunei Tătărăştii de Jos.
În toiul nopţii, oamenii care locuiau în casele de pe marginea râului Teleorman au fost evacuaţi de autorităţi. Bătrânii, femeile şi copiii s-au refugiat în grădiniţa din localitate.
- De când sunteţi în grădiniţă?
- De la 1 noaptea. Sunt cu copilul. M-a luat cu astalaltă.
- Aţi apucat să luaţi ceva din casă?
- Nimic. Ce să iau? Tot fleașcă. Apa e în casă.
„În şcoală sunt condiţii cât de cât. Avem câteva saltele. Avem căldură. La prânz le-am organizat o masă caldă”, spune primarul.
Comuna Movileni, judeţul Olt. Viitura a intrat în peste 200 de gospodării, iar 20 de localnici s-au trezit cu apa şi în casă.
„Nu mai am cal, nu mai am vacă, le am duse de acasă, unde să le ţin?” spune un localnic.
Şi oamenii dintr-un cartier al Piteştiului stau cu teamă. O nouă alunecare de teren s-a produs joi seară din cauza precipitaţiilor din ultimele zile. Casele sunt în pericol şi tocmai de aceea se lucrează la foc continuu la consolidarea malului.
În Dolj, apele Jiului au fost atât de umflate, încât s-au revarsat 300 de metri peste albie şi au acoperit un drum judeţean. În acea zonă, hidrologii au declarat cod roşu de inundaţii. Avertizarea a fost ridicată la ora 14, fără să aducă prăpăd.
În comuna Şelaru, din Dâmboviţa, un pârâu a ieşit din matcă şi a inundat 25 de gospodării. Unii localnici au avut nevoie de ajutorul pompierilor pentru a scoate apa din case.
În pericol au fost şi animalele, care pentru mulţi oameni dn zonă reprezintă singura avere. „Toate animalele, porci ce a avut, le-a mutat în partea cealaltă la noi, păi măgarul era săracul jumătate în apă”, povestește un localnic.
În comuna Păuşeşti-Măglaşi, 40 de familii stau cu sufletul la gură. Casele lor sunt în pericol să se prăbuşească, după ce dealul pe care sunt construite a început să o ia la vale în urma ploilor din ultima perioadă.