China aprobă frenetic centrale pe cărbune, deși președintele Xi s-a angajat să oprească proiectele noi

Data publicării:
depozit de cărbune la o unitate de producere a energiei electrice din China
China este cel mai mare emițător de carbon din lume, contribuind cu aproape o treime din gazele cu efect de seră din lume, într-o analiză făcută în 2020. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

China, deși confruntată din ce în ce mai des cu dezastre cauzate de climă, și în ciuda faptului că este cel mai mare emițător de carbon din lume, aprobă echivalentul a două noi centrale pe cărbune în fiecare săptămână, arată o analiză citată de The Guardian.

China aprobă noi proiecte de energie pe cărbune, pe bandă rulantă, până la echivalentul a două centrale în fiecare săptămână, o rată despre care organele de supraveghere a energiei spun că este nesustenabilă dacă țara speră să-și atingă obiectivele energetice.

Guvernul s-a angajat să ajungă la nivelul maxim al emisiilor până în 2030 și să ajungă la zero emisii până în 2060, iar în 2021, președintele Xi Jinping a promis că va opri construirea de centrale pe cărbune.

Dar, după crizele regionale de putere în 2022, China a început o val de aprobare a proiectelor noi și de a relua proiectele suspendate. În 2022, guvernul a aprobat un proiect record de 86 de gigawați (GW) putere care se bazează pe arderea de cărbune. Un gigawatt este echivalentul unei centrale mari pe cărbune.

Această serie continuă de aprobări are potențialul să doboare recordul de anul trecut, potrivit analizei Global Energy Monitor (GEM) și Centrul pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat, publicate marți.

În acest document se afirmă că în prima jumătate a anului 2023 autoritățile au acordat aprobări pentru un proiect de 52 GW pe cărbune, au început construcția altuia de 37 GW pe cărbune, au anunțat noi proiecte care însumează 41 GW, tot pe cărbune, și au reînviat 8 GW din proiectele anterior abandonate. Aproximativ jumătate dintre centralele permise în 2022 și-au început construcția până în această vară.

Analiștii spun că „dacă nu se oprește imediat autorizarea, China nu va putea reduce capacitatea de energie electrică pe cărbune în timpul celui de-al 15-lea plan cincinal (2026–2030) fără anulările ulterioare ale proiectelor deja permise sau retragerea anticipată masivă a centralelor existente”.

Analiștii au observat progrese mari în sectorul energiei regenerabile din China, pe care guvernul intenționează să-l transforme în pilonul furnizării de energie, cărbunele având un rol de sprijin.

China este cel mai mare producător mondial de energie regenerabilă, inclusiv eoliană, solară și de hidroelectricitate. Dar analizele anterioare au descoperit că infrastructura de stocare și distribuire nu a ținut pasul.

Deficiențele de interconectivitate dintre rețelele regionale și problemele legate de alimentarea cu energie pentru unele zone înseamnă că energia alimentată de combustibili fosili rămâne crucială pentru susținerea stabilității rețelei sau pentru integrarea surselor de energie regenerabilă variabilă. Cu toate acestea, raportul spune că multe sau cele mai multe dintre aprobările care se fac în grabă nu sunt în zonele cu aceste probleme.

„Șase la sută din noile proiecte de energie pe bază de cărbune sunt în regiuni de rețea unde există deja un exces de capacitate de energie pe bază de cărbune”, se spune în raport. „Provinciile care adaugă cantități mari de energie nouă pe cărbune obțin cea mai mare parte din generarea de energie adăugată din cărbune, contrazicând încadrarea energiei pe cărbune ca sursă de „sprijin” pentru energie curată.”

Cory Combs, analist la Trivium China, a declarat că autoritățile par să acorde prioritate cererii de electricitate fără întreruperi și redresării economice pe termen scurt.

„Există mai multă dezvoltare decât este nevoie de dezvoltare”, a spus el. „Când ne uităm la asta dintr-o perspectivă de securitate energetică, autoritățile la nivel de provincii acordă o atenție extrem de mare securității energetice pe termen scurt. Nu mă refer la probleme sistemice, adică, chiar să fiu asigurat că nu există nici măcar o întrerupere de energie de două ore. Aceasta prelevează asupra a orice altceva, inclusiv bani și, fără dubii, promisiunea de a renunța la cărbune.”

China este cel mai mare emițător de carbon din lume, contribuind cu aproape o treime din gazele cu efect de seră din lume, într-o analiză făcută în 2020. Cifrele ONU arată că, în ceea ce privește dimensiunea populației și numărul de dezastre ecologice, este, de asemenea, extrem de vulnerabilă la impactul crizei climatice. În cel de-al 14-lea plan cincinal, care se încheie în 2025, guvernul Chinei s-a angajat să reducă acesta din urmă cu 65% și a crescut ponderea combustibililor regenerabili în consumul de energie primară de la 20% la 25%.

Analiştii au subliniat puterea guvernului chinez de a cere și face schimbări mari. Un alt raport publicat în această săptămână arată că „războiul împotriva poluării” de la Beijing a avut un impact semnificativ, ducând la o scădere a poluării medii globale.

În timp ce poluarea aerului din China este încă de șase ori mai mare decât recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, țara a redus aerul toxic cu 42,3% din 2013, ceea ce se estimează că va aduce 2,2 ani în plus, față de speranța medie de viață a unui rezident chinez, dacă rezultatele sunt menținute.

Combs a spus că este „foarte îngrijorat” de impactul pe termen lung al aprobărilor centralelor pe cărbune care se pare că sunt făcute pentru un câștig pe termen scurt. Xi a promis că va reduce consumul de cărbune până în perioada 2026-2030, iar Combs a spus că țara își menține în continuare obiectivele, dar această activitate ar pune o presiune uriașă asupra ultimilor ani.

„Credibilitatea lui Xi este în mare măsură legată de obiectivul pentru 2030. Dar unele dintre lucrurile făcute pe termen scurt, de la an la an la, nu contribuie cu mult la bilanț pentru că sunt depășite de alte interese.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Simona Halep revine în forță și își reia drumul spre glorie: Marea campioană va...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Imagini virale cu trei lupi care apar pe o pârtie de schi renumită din Italia: „Se antrenează să fie mai...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic