Cele mai frumoase 13 fotografii din natură făcute în acest an. Incredibila imagine care arată poluarea oceanelor
În fiecare an, Natural History Museum din Londra organizează concursul Wildlife Photographer of the Year. Este o tradiție de 53 de ani. La concurs pot participa fotografi din lumea întreagă, amatori sau profesioniști, condiția e ca pozele lor să înfățișeze fauna și flora. Muzeul a anunțat cine sunt cei 13 finaliști de anul acesta. Juriul a primit în acest an 50.000 de propuneri provenind din 92 de țări.
Jurații selecționeză fotografiile pe criterii de creativitate, originalitate și tehnică. Imaginile au un punct bonus dacă înfățișează provocările actuale cu care se confruntă mediul și viața sălbatică. „Aceste imagini arată diversitatea uimitoare a vieții pe planeta noastră și nevoia crucială de a construi un viitor mai durabil”, subliniază Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Iată imaginile realizate de cei 13 finaliști:
Această fotografie a unui vultur ud a fost făcută în portul olandez din insula Amaknak, unde vulturii pleșuvi se adună pentru a mânca resturile lăsate de pescari. Fotograful german Klaus Nigge s-a lungit pe jos, printre păsări. Într-o zi ploioasă, acest vultur s-a apropiat atât de mult de el, încât fotograful s-a putut concentra pe „expresiile” păsării. (Foto : Klaus Nigge / Wildlife Photographer of the Year)
Tyohar Kastiel este israelian, însă a observat acest quetzal în Costa Rica, în pădurea San Gerardo de Dota. A așteptat o săptămână până a putut surprinde această magnifică iamgine (Foto : Tyohar Kastiel / Wildlife Photographer of the Year).
Cel care a făcut această fotografie candidează la categoria 11-14 ani. Această scenă de tandrețe între un pui și mama sa a fost fotografiată în parcul național Lake Clark, în Alaska, de Ashleigh Scully. (Photo : Ashleigh Scully / Wildlife Photographer of the Year)
Fotograful rus Andrei Narciuk nu avea intenția să fotografieze aceste stranii creaturi, numire gimnosomate. Se scufundase în Marea Ohoțk din estul Rusiei și spera să surprindă imagini cu somoni. Dar când s-a trezit înconjurat de aceste moluște ciudate și-a schimbat echipamentul pentru a trece în mod „macro” și rezultatul e impresionant. În această fotografie se vede un cuplu (gimnosomatele sunt hermafrodite) în plin act de reproducere! (Foto : Andrei Narciuk / Wildlife Photographer of the Year)
Tot un tânăr fotograf a făcut și această fotografie cu un linx iberic, o felină pe cale de dispariție, care trăiește în sudul Spaniei. „N-avea temă de oameni, pur și simplu ne-a ignorat”, a povestit Laura Albiac Vilas. (Foto : Laura Albiac Vilas / Wildlife Photographer of the Year)
Această femelă elefant deschidea coloana în mers a unei turme în rezervația națională Maasai Mara, din Kenya. Neozeelandezul David Lloyd a imortalizat momentul exact în clipa în care lumina soarelui care apunea a făcut ca animalului să-i fie puse în evidență toate ridurile, pliurile pielii și bosele. (Foto : David Lloyd / Wildlife Photographer of the Year)
Americanul Jack Dykinga a fotografia cactusul de Saguaro în deșertul Sonoran, declarat monument național, din Arizona. Acest cactus poate trăi până la 200 de ani și poate ajunge până la 12 metri înălțime, însă foarte lent și nu întotdeauna foarte drept. (Foto : Jack Dykinga / Wildlife Photographer of the Year)
E o vulpe arctică ce duce în dură un ou de gâscă. Fotografia a fost făcută pe insula Wrangel din estul Rusiei. Majoritatea ouălor le ascunde în tundă, în scobituri nu prea adânci și vor servi drept hrană micilor vulpi care se vor naște. (Foto : Serghei Gorșkov / Wildlife Photographer of the Year)
Imaginea celor două foci a fost surprinsă de un francez, biolog marin și fotograf subacvatic. Laurent Ballesta a pozat două foci Weddel în estul Antarcticii. (Foto : Laurent Ballesta / Wildlife Photographer of the Year)
Dacă este închis într-o cușcă este pentru că acest tigru de Sumatra, în vârstă de șase luni, e rănit. A fost găsit de o brigadă antibraconaj într-o pădure tropicală din provincia indoneziană Aceh. Avea laba din spate prinsă într-o capcană. Veterinarii au fost nevoiți să i-o amputeze... (Foto : Steve Winter / Wildlife Photographer of the Year)
Nu, nu e Nemo și nu e nici o imagine-captură de pe celebra peliculă. Uitați-vă mai bine în gura acestor pești-clovn. E un alt animăluț acolo! Un izopod, un parazit care se infiltrează în gura peștilor, se agață de limba lor și se comportă ca o lipitoare. Pot rezista astfel ani de zile. Fotografia a fost făcută în strâmtoarea Lembeh, în nordul insulei indoneziene Sulawesi. (Foto : Qing Lin / Wildlife Photographer of the Year)
Chiar dacă această veveriță are ochii închiși, ea nu hibernează ca majoritatea suratelor ei. Nu se vede în fotografie, dar este o veveriță roșie, fotografiată într-o pădure din Suedia de Mats Andersson. (Foto : Mats Andersson / Wildlife Photographer of the Year)
Și în sfârșit, fotografia incredibilă care de câteva zile face furori pe rețelele de socializare. Ca să se apere de curent, acest căluț de mare pigmentat se agață cu coada de un bețigaș de urechi, simbol al poluării oceanelor cu plastic. Americanul Justin Hofman a făcut această fotografie, în apropiere de insula Sumbawa, în Indonésie. (Foto : Justin Hofman / Wildlife Photographer of the Year).
„La început am fost atât de fericit să găsesc acest cal de mare drăguț, dar, pe măsură ce fluxul s-a schimbat, iarba de mare și resturile au început să treacă peste recif — și odată cu ele plastice, gunoi și deșeuri. Petele albe care se văd pe fundal sunt de fapt pungi de plastic. Pe măsură ce toate acestea se întâmplau, am știut că este o scenă importantă care trebuia să fie documentată. A fost frustrant, dezgustător și trist, dar a trebuit să fotografiez”, a declarat Justin Hofman la BBC, citat de Agerpres.
Din cele peste 50.000 de fotografii înscrise în prestigiosul concurs, numai 100 vor fi incluse în expoziția finală ce va putea fi vizitată din 20 octombrie la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.
Dintre cele selectate, un juriu format din experți internaționali va alege imaginile câștigătoare pe baza creativității, originalității și excelenței tehnice. Acestea vor fi anunțate într-o ceremonie de gală la 17 octombrie, înainte de deschiderea expoziției.
- Etichete:
- expozitie
- poluare
- fotografii cu animale
- muzeul de istorie naturala londra
- natural history museum of london
- wildklife photographer of the year
- cele mai frumoase fotografii
- poluarea oceanelor
- calut de mare cu bat de urechi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News