Răsăritul soarelui la New Delhi. Încă de la această oră, vizibilitatea este extrem de redusă din cauza smogului. Un amestec dăunător de praf, venit din deşert, şi ceaţă, la care se adaugă emisiile de carbon.
Potrivit unui raport al OMS, New Delhi conduce detaşat în topul celor mai poluate oraşe din lume, la mare distanţă de Beijing, ca să nu mai vorbim de New York.
Studiul OMS a luat în calcul prezenţa în aer a unor particule microscopice care pot pătrunde în plămâni şi chiar în sânge.
Joshua Apte, cercetător: Ceea ce ne interesează este nivelul de particule din acest moment. Este cam de 20% sau 30% pe metru cub de aer, faţă de standard. Dar toată lumea vorbeşte de poluarea din Beijing, însă nu la fel se vorbeşte despre New Delhi. Cred că este vorba de nivelul de cunoaştere, de asumare. Nivelul de poluare este de 40% până la 50%, faţă de cel din Beijing.
Într-adevăr?
Standardul impus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este 10% (particule într-un metru cub de aer - n.r.), nivelul obişnuit în Beijing se situează în jur de 100%, în timp ce la New Delhi în ultimii ani media este de 153%.
La prima vedere, situaţia de la New Delhi nu pare atât de periculoasă ca la Beijing, pentru că particulele luate în calcul sunt invizibile pentru ochiul uman. Dar asta nu le face mai puţin periculoase pentru căile respiratorii.
Barun Aggarwall, om de afaceri: Copiii noştri se îmbolnăvesc, bătrânii la fel. De la an la an, situaţia nu face decât să se agraveze. Lucrurile nu se îmbunătăţesc, pentru că în fiecare zi apar pe străzi alte 1.400 de maşini, doar la New Delhi. Calitatea combustibilului este foarte proastă, aici în India încă am rămas la Euro3 şi Euro4. Şi pe lângă toate acestea, consumăm extrem de mult combustibil în timpul iernii, pentru căldura din case.
Acest om de afaceri a pus la punct un sistem de purificare a aerului cu ajutorul plantelor şi al filtrelor. Deşi pentru el afacerea s-a dovedit o mină de aur, problema poluării are nevoie de un program guvernamental. De altfel, aerul poluat nu este o problemă doar pentru New Delhi. Potrivit OMS, 13 din primele 20 cele mai poluate oraşe din lume, sunt în India.