ACTUALIZARE 6:02 Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului, a declarat la Digi24 că acest cutremur n-ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că este un mod de descărcare a energiei tipic pentru zona seismică Vrancea. O altă caracteristică - faptul că mișcările seismice de mare adâncime apar grupate - este ilustrată de seria de cutremure înregistrate în ultima perioadă.
Un astfel de cutremur nu produce pagube și nu e periculos, chiar dacă îl resimțim, a arătat Mircea Radulian.
ACTUALIZARE 4:45 Magnitudinea și adâncimea cutremurului au fost revizuite de Institutul pentru Fizica Pământului.
Dacă inițial se anunțase o magnitudine de 4,8 și o adâncime de 150 de kilometri, acum INFP indică pe site o magnitudine de 4,9 și o adâncime de 141 de kilometri:
Unii cititori ne scriu că mișcarea a fost destul de puternică încât să-i trezească din somn. Seismul a avut loc cu un sfert de oră înainte de a trece la ora oficială de vară.
Localizarea cutremurului:
În ultimele două luni au avut loc patru cutremure cu magnitudinea mai mare de 4, potrivit INFP:
Vineri seara, cu puțin timp înainte de miezul nopții, s-a mai produs un seism în zona Vrancea, cu magnitudinea de 3,7. Era al treilea seism înregistrat în zonă în ziua respectivă. Celelalte două avuseseră o magnitudine de cel mult 2,8 pe Richter.
Cel mai mare seism produs în România anul acesta, de 4,6 pe Richter, avusese loc pe 16 martie.
Cel mai puternic cutremur din ultimii 10 ani s-a produs pe 22 noiembrie 2014 şi a avut 5,7. Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici.