Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea Luna?

Data actualizării: Data publicării:
Girl looking at lunar eclipse through a telescope. My astronomy work.
Foto: Gulliver/Getty Images

De curând s-au împlinit 50 de ani de când omul a pus piciorul pe Lună. Satelitul natural al Pământului are o mare influență asupra vieții de pe planeta noastră. Dacă mâine Luna ar dispărea, ce s-ar întâmpla cu oamenii și cu Terra? Ar fi, fără îndoială, o catastrofă. 

Situată la 380.000 de kilometri depărtare, Luna este tovarășa permanentă a Terrei. O vedem în atâtea nopți senine! Ce s-ar întâmpla dacă n-ar mai exista?

Deși s-ar putea crede contrariul, absența Lunii n-ar avea niciun efect asupra gravitației Pământului. În schimb, ar fi un dezastru din alt punct de vedere: fără Lună, Soarele ar influența singur mareele. Iar maree de amploare s-ar produce în fiecare zi, la prânz și la miezul nopții.

Această schimbare în dinamica mareelor ar putea avea o influență semnificativă asupra curenților oceanici și asupra climatului, fără să mai punem la socoteală și nivelul global al oceanelor. 

Sfârșitul anotimpurilor. Cum s-ar modifica temperaturile

În prezent, Pământul se învârtește în jurul axei sale și în jurul Soarelui, păstrându-și o înclinație de circa 23,5 grade. Această înclinație este responsabilă de formarea anotimpurilor, în funcție de cum diferite locuri de pe Terra sunt orientate în raport cu Soarele.

Dacă influența stabilizatoare a Lunii ar dispărea, Pământul ar putea să se încline semnificativ, poate chiar până la 60 de grade, precum Marte. Iar fără Lună, anotimpurile terestre n-ar mai fi regulate, spun oamenii de știință. 

Temperatura aerului s-ar modifica dramatic, situându-se între minus 80 de grade Celsius și 100 de grade Celsius.

În eventualitatea în care axa Pământului s-ar modifica, planeta s-ar afla atunci direct aliniată cu Soarele. O parte ar fi congelată, în timp ce altă parte ar fi pur și simplu arsă. O parte s-ar scufunda în întuneric, iar în cealaltă parte ar fi lumină permanent.

Alte fenomene posibile - vânt care ar bate cu 300 de km/h și cutremure de pământ.

Evident, n-ar mai putea fi vorba despre eclipse lunare sau solare. 

În plus, durata zilelor ar fi de numai opt ore, față de 24 în prezent.

Multe specii de animale ar fi în pericol imediat. Plantele vor muri treptat, privând și alte organisme vii de binefacerile lor. Ar fi o reacție în lanț. 

Să sperăm, așadar, că Luna va rămâne acolo unde o știm.

(sursa: ouest-france.fr)

Citiți și:  Dovezi că omul a pășit pe Lună

Teoriile conspirației continuă să aibă succes, la 50 de ani de la primul pas pe Lună

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri