Foto Ce planete se pot observa pe cer în septembrie. Când are loc echinocțiul de toamnă

Data publicării:
tanara care se uita prin telescop seara la luna si cerul cu stele
Evenimentele astronomice ale lunii septembrie 2021: patru planete vizibile cu ochiul liber Foto: Guliver/GettyImages

Saturn, Mercur, Jupiter, Venus, dar şi Spica, cea mai luminoasă stea din constelaţia Fecioarei, vor fi vizibile pe cer, seara, în luna septembrie, lună în care se va produce și echinocțiul de toamnă.

Numele lunii septembrie vine din latinescul „septem”, care înseamnă „şapte”, pentru că septembrie era a şaptea lună a anului în calendarul roman, până în 153 î.e.n. În tradiţia noastră populară, luna septembrie se numeşte Răpciune.

Septembrie ne aşteaptă cu trei planete vizibile seara pe cer şi o apariţie a lui Mercur, anunță astronomii de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu”, potrivit Mediafax. Astfel, după spectacolul oferit de către Antares (planeta gigant) şi Perseidele, în septembrie putem observa patru planete: Mercur, Venus, Jupiter, Saturn.

Planetele vizibile în septembrie 2021 Foto: Facebook Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”
Planetele vizibile în septembrie 2021 Foto: Facebook Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”

Planetele observabile cu ochiul liber

Seara, înspre apus, se văd două planete, cel puţin în prima jumătate a lunii septembrie. Este vorba despre Venus, care se va vedea toată luna, şi Mercur, care va avea o apariţie favorabilă pentru observaţii în prima jumătate a lui septembrie.

Venus este foarte strălucitoare şi se vede seara, înspre apus, începând cu ora 19:40, timp de două ore. Priviţi înspre orizont şi nu foarte sus se va vedea şi Venus, ca o simplă stea. Planeta se numeşte Luceafăr la români şi pentru că acum se vede seara, îi putem spune Luceafărul de seară.

Venus se apropie de Pământ şi devine din ce în ce mai strălucitoare şi mai spectaculoasă prin telescop. La începutul lui octombrie se va afla cu 32 de milioane de km mai aproape de noi decât era pe 1 septembrie, precizează astronomii din Capitală.

Şi Mercur îşi face apariţia pe cerul de seară, fiind vizibilă între Venus şi locul de apus al Soarelui. Pentru a o vedea priviţi înspre locul unde a apus Soarele, apoi la Venus şi apoi între, unde ar trebui să vedeţi o stea nu la fel de strălucitoare, dar destul de uşor de văzut.

Apoi, Jupiter şi Saturn sunt două planete care se văd în aceeaşi regiune de cer. Sunt vizibile imediat după cum se face seară, înspre sud-est. Se ridică pe cer şi se află cel mai bine poziţionate pentru observaţii între orele 22:00 şi 23:00, înspre sud. Priviţi înspre sud, la orele respective, nu foarte sus faţă de orizont, doi aştri strălucitori care nu pâlpâie. Cel mai strălucitor dintre ei este Jupiter şi se vede în stânga, iar celălalt este Saturn.

Saturn este mai puţin strălucitor decât Jupiter pentru că se află de două ori mai departe, la 1,4 miliarde de km. Prin telescop, Jupiter se vede mai mare decât Saturn. Planetele se află în aceeaşi constelaţie, Capricornus, iar Jupiter se află în această lună chiar deasupra unei stele strălucitoare din constelaţie, Delta Capricorni.

În nopţile de septembrie pe cer se afla şi planetele Uranus şi Neptun, dar acestea nu se văd cu ochiul liber.

Fazele Lunii în septembrie

Pe 7 septembrie se produce faza de Lună Nouă, la ora 3:48. Luna nu se poate vedea. Apoi, începând cu 8 septembrie, Luna se vede seara pe cer.

În 13 septembrie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 23:42. Luna se vede seara pe cer.

Din 21 septembrie se produce faza de Lună Plină, la ora 2:54. Luna se va vedea toată noaptea în zilele de 20 şi 21 septembrie.

La 29 septembrie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 4:45. Luna se vede în a doua jumătate a nopţii.

Când va fi ziua egală cu noaptea

Soarele se va afla în constelaţia Leo şi va intra în Virgo din 17 septembrie.

Văzută de pe Soare, planeta Pământ se va afla în constelaţia Aquarius. Terra va traversa constelaţia Aquarius şi va ajunge în Pisces pe data de 16 septembrie.

La 22 septembrie se va produce echinocţiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc. Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea la 26 septembrie. În emisfera nordică, durata zilei scade de la această dată, iar în cea sudică va creşte.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri