Cât va costa garanția pentru sticle și borcane. Anunțul ministrului Mediului

Data actualizării: Data publicării:
Despite Push From Environmentalists, Bottled Water Consumption Remains Ubiquitous
FOTO: Justin Sullivan/Getty Images

Propunerile privind valoarea garanţiei pe care cetăţenii ar urma să o plătească la fiecare achiziţionare de produs în ambalaj reutilizabil sunt de 0,5 - 0,6 lei/bucată, a spus ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Despite Push From Environmentalists, Bottled Water Consumption Remains Ubiquitous
Foto: Guliver / Getty Images

„Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei (ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje - n. r.), după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului. Sunt de părere că suma de 2 lei (garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil - n. r.) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 - 0,6 lei/bucată (drept garanţie - n. r.)”, a afirmat Gavrilescu.

De asemenea, şeful de la Mediu a anunţat că România a reuşit să mai închidă o procedură de infringement, prin aprobarea Planului Naţional de Gestiune de Deşeurilor.

„România nu trebuie să mai fie în situaţia în care se află azi, să aibă 39 de depozite industriale care nu sunt închise şi să fie trimisă în judecată la Curtea Europeană de Justiţie. În acelaşi timp, atât ca ministru al Mediului, cât şi ca român, sunt bucuroasă să anunţ că am reuşit să mai închidem o procedură de infringement, prin aprobarea Planului Naţional de Gestiune de Deşeurilor. Pe data de 8 martie, Comisia Europeană ne-a notificat şi ne-a clasat această procedură”, a precizat ea.

Gavrilescu a mai spus că, la ora actuală, se lucrează la modificarea legislaţiei privind introducerea unui tarif diferenţiat, care să determine încurajarea colectării selective

„Ministerul Mediului încearcă să ardă etape pentru a ne alinia la cerinţele Uniunii Europene. Ministerul Mediului şi eu, personal, nu ne-am dorit nicio clipă să îndepărtăm din lanţ colectorii de deşeuri. Dimpotrivă, vrem ca, împreună cu autorităţile locale, să recunoaştem exact colectorii care fac performanţă, colectorii care îşi îndeplinesc obligaţiile de mediu, colectorii care înregistrează fiscal tot ceea ce agonisesc, astfel încât transparenţa de care dăm dovadă să fie una pe care cu toţii ne-o dorim. Un rol important îl vor avea organizaţiile de transfer de deşeuri. Împreună cu ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, n.r.) şi Ministerul Dezvoltării, lucrăm acum inclusiv la modificarea legislativă privind introducerea unui tarif diferenţiat, în sensul să implementăm un instrument economic pe care să ni-l asumăm noi, românii, şi să-l prezentăm Comisiei Europene ca fiind o emanaţie corectă în speţa de a ne duce spre promovarea colectării selective. Tariful diferenţiat trebuie să determine dorinţa românilor de a putea colecta selectiv deşeurile şi de plăti numai pentru cantitatea de deşeu umedă pe care o produce”, a spus Graţiela Gavrilescu.

În prezent, prin intermediul Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, se propune ca autorităţile administraţiei publice locale să aibă obligaţia să asigure colectarea separată pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale.

În plus, în document se face referire la faptul că operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să introducă pe piaţă numai ambalaje reutilizabile care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple. De asemenea, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi: să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/bucată, respectiv să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori. Consumatorii îşi pot recupera garanţia plătită la momentul achiziţionării ambalajului reciclabil atunci când merg să-l returneze.

În acest context, operatorii economici care comercializează către consumatorii finali produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să evidenţieze distinct valoarea garanţiei la indicarea preţului produsului oferit spre vânzare consumatorilor şi să informeze consumatorii asupra caracterului reutilizabil al ambalajului primar, respectiv a sistemului de preluare a ambalajelor primare reutilizabile şi de returnare a valorii de garanţie plătită pentru acestea. Mai mult, operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanţiei.

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării.

Stadiul implementării Planului Naţional de Gestiune a Deşeurilor (PNGD), soluţii pentru atingerea obiectivelor de reciclare la nivel naţional şi legislaţia privind gestionarea deşeurilor de ambalaje sunt doar câteva dintre temele de discuţie incluse pe agenda Forumului „Managementul Deşeurilor în Economia Circulară”, organizat, marţi, la Palatul Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
ECO-Series-Wine-Bottles
Taxă pe sticlele nereturnate
PROBLEME ALIMENTARE GAZE ROMANIA GETTY
Acuzații: Consumatorii, obligaţi să plătească gaze scumpe
Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...