Așadar, România produce din ce în ce mai multă energie verde, dar va fi o frână la un moment dat pentru că rețeaua națională de transport administrată de o companie de stat nu va fi capabilă să preia ce e suplimentar. Pentru că nu investește cât ar trebui ca să fie în pas cu vremurile.
Investiția în parcul fotovoltaic aparține unei firme din Spania și până acum s-au bagat circa 30 de milioane de euro.
Panourile deja montate vor începe să livreze energie electrică în sistemul național. Trei parcuri vor fi construite în total, două dintre ele fiind aproape de finalizare.
Cei mai mulți bani se duc către instalații, deci nu ajung efectiv în România, dar asta nu înseamnă că nu vor exista beneficii. Administrația orașului Sebiș estimează că veniturile aduse la bugetul local de pe urma exploatării parcurilor fotovoltaice se vor ridica la două milioane de euro anual. Parcul va asigura aproximativ 100 de locuri de muncă.
Pentru spanioli va fi o investiție extrem de rentabilă. Energia produsă din resurse regenerabile este stimulată prin așa numitele certificate verzi care valorează 57 de euro și ele pot fi vândute către alte firme care poluează. Energia solară este stimulată mai puternic decât altele și pentru fiecare megawatt produs se acordă șase certificate verzi. Se scot bani mai mult din certificate verzi decât din energia produsă.
Un megawatt este vândut cu 40-50 de euro, ceea ce, pentru parcul de lânga Sebiș, înseamnă 4-5 milioane de euro. Însă cu valorificarea certificatelor verzi se ajunge la 35 de milioane de euro pe an. Practic, investiția totală se amortizează în trei ani.
Spaniolii spun că au ales zona de deal a județului Arad datorită radiației solare favorabile de aici. De asemenea, foarte mult au contat în alegerea făcută liniile electrice de înaltă tensiune care trec prin zonă.
Transelectrica, firma de stat, a anunțat că, o dată cu producția în creștere de energie eoliană, și acum cu cea fotovoltaică, nu va mai putea prelua în sistem suplimentul de electricitate. La un moment dat chiar s-a avansat ideea de a suporta firmele private costurile de modernizare a rețelei.