BONTON. Cercetătorul artist care a ales România
Marius Leordeanu, cercetător român
Pe Marius Leordeanu, misterul universului l-a fascinat încă din copilărie. O curiozitate care îl însoţeşte şi astăzi. Între timp, a câştigat nenumărate premii internaţionale la concursuri de fizică şi a obţinut un doctorat în Robotică, la Carnegie Mellon University din Statele Unite ale Americii, instituţia care a dat lumii zeci de laureaţi ai premiului Nobel. Acum, tânărul este cercetător ştiinţific la Institutul de Matematică al Academiei Române.
„În cercetare, mai ales, trebuie să fii foarte aproape de sufletul tău. La un moment dat, trebuie să ajungi să reuşeşti să opreşti timpul cumva. Să te întorci în prezent, să ai răbdare, să nu te mai agiţi, să nu te mai gândeşti nici la trecut, nici la viitor, să fii şi creativ, să şi iubeşti”, spune Marius Leordeanu.
La 34 de ani, acesta îşi aminteşte că familia l-a încurajat de mic să pună întrebări, să înţeleagă cum funcţionează lumea: „Am fost tot timpul un răsfăţat din punctul ăsta de vedere, pentru că am avut pe cine să întreb şi ei erau tot timpul deschişi, chiar dacă eram mic. Misterele universului m-au fascinat demult şi de la început îmi doream să descopăr cât mai mult”.
Aceeaşi curiozitate l-a determinat să plece din Sighetu Marmaţiei, oraşul său natal, la 19 ani. A ales să studieze la Facultatea de Calculatoare din Cluj. După un an, a primit o bursă în SUA.
„Mi-am dat seama că, dacă vreau să fac ştiinţă, dacă vreau să învăţ mai mult, dacă vreau să fiu la curent cu ceea ce ştie omenirea în momentul ăsta despre un anumit subiect, am mult mai multe şanse să aflu despre acest lucru în Statele Unite decât în România”, a explicat cercetătorul român.
El a studiat zece ani în Statele Unite ale Americii. Şi, chiar dacă numărul institutelor de cercetare româneşti s-a redus cu 85% după 1989, tânarul s-a întors acasă.
„Eu mi-am dorit întotdeauna să mă întorc, nu ştiam exact când o să se întâmple şi mă bucur că s-a întâmplat acum. Uitându-mă înapoi, au trecut deja 4 ani şi jumătate, aş putea să mă duc în diverse locuri să muncesc şi nu-mi doresc. Simt că aici trebuie să fiu”, spune Marius Leordeanu.
La Institutul de Matematică al Academiei Române, Marius studiază inteligenţa artificială. Chiar dacă pare complicat, cercetătorul găseşte cele mai simple metode pentru a explica lumea.
Pe lânga munca de la Academie, Marius este şi conferenţiar la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde încearcă să le ofere studenţilor o educaţie similară cu cea pe care a primit-o in SUA: „Aici există un anumit sentiment de neîncredere, pe care l-au preluat şi cei din jur şi se gândesc pe durate mai scurte cum să facă cât mai repede, să înveţe de pe-o zi pe alta... Şi asta pentru că sunt obişnuiţi să trăiască într-o societate în care lucrurile se întâmplă nu atât de profund, de multe ori făcute de formă, deci nu e vina lor. Ei sunt viitorul, ei nu sunt responsabili. Ei sunt responsabili pe un singur lucru. Odată ce înţeleg treaba asta sunt responsabili să nu mai joace jocul. (...) Nu ne transformăm în roboţi, educaţia trebuie să te înveţe să fii şi creativ, să ştii să cauţi, să-ţi placă să înveţi. Degeaba ai luat 10 la examen dacă tu, peste 2 luni, uiţi tot pentru că ai învăţat cu o săptămână înainte”.
Celor mai buni studenţi le-a oferit şansa să studieze, dar şi să construiască lucruri care pot schimba viitorul. Le-a pus la dispoziţie cele mai noi procedee din domeniul cercetării şi calculatoare de ultimă generaţie.
Bogdan Nedelcu este managerul unei companii IT care realizează, printre altele, şi proiecte medicale. Îl sprijină pe Marius în cercetarea cu studenţii.
„Ceea ce studia el acum 10 ani se regăseşte în produse pe care noi în companie le folosim zi de zi. Când el mi le-a prezentat, aveam tendinţa să-i spun: bine, bine, dar lucrurile astea le folosim şi noi, există, apoi am realizat că Marius le cercetase şi le descoperise acum 10 ani”, explică Bogdan Nedelcu.
„Marius, când are o idee, face un fel de bungee jumping. Se aruncă înainte cu coarda nelegată de picior şi şi-o leagă pe drum şi toate lucrurile îi ies bine până la sfârşit”, mai spune B. Nedelcu.
În acelaşi timp, Marius caută soluţii de diagnosticare şi prediagnosticare a autismului, împreună cu profesorul Leon Zăgrean, cel care a introdus neuroştiinţele în România.
„Sunt aproape sigur că vom reuşi. Nu ştiu dacă neapărat Marius împreună cu mine, dar Marius împreună cu cei care vin după mine... Sigur există posibilitatea. Încercăm să identificăm posibilităţi de diagnostic precoce unei probleme de sănătate deosebite şi, mai ales, în ceea ce priveşte tânăra generaţie. E vorba de autism, care reprezintă o problemă, în momentul de faţă, la nivel mondial”, a declarat profesor dorctor Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Neuroştiinţe.
Deşi are un doctorat în robotică, cercetătorul crede că lucrurile obişnuite pot aduce destule satisfacţii.
„Cred că ăsta ar fi singurul lucru care ne lipseşte, să fim puţin mai fericiţi de ceea ce avem, să ne întoarcem la lucrurile de bază, simple. Şi, după aia, să deschidem ochii şi să vedem ce facem cu societatea. Dar în primul rând să avem grijă de noi. Şi să nu ne plângem atâta. În felul ăsta ne-am dezvolta şi o anumită demnitate. Ne-am obişnuit aşa, să preluăm unii de la alţii o anumită viziune, cumva preluăm un conştient colectiv, ne imersăm în el ca într-o realitate, dar e mai virtuală acea realitate”, spune cercetătorul.
Pe lângă proiecte, cercetari şi studenţi, tânărul este pasionat de fotografie, natură, muzică şi poezie. A publicat deja un volum, "Povestea unui cuvânt".
„Cred că hobby-urile sunt foarte sănătoase şi trebuie ţinute ca hobby-uri, să nu simtă presiunea financiară foarte mult”, mai spune el.
Marius a pariat însă pe oameni şi pe creativitatea lor. Este "prototipul" cercetătorului artist, care-şi doreste mai mult şi mai bine. Şi care vrea să interpreteze cât mai bine partitura sa.
„Îmi place muzica şi muzica vieţii mele merge în direcţia României. Nu cred că se pune problema de a pleca. Ar fi aşa, ca o notă falsă în toată piesa asta”, mărturiseşte românul.
- Etichete:
- romania
- cercetare
- studii
- autism
- cercetator
- marius leordeanu
- institutul de matematica al academiei romane
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News