Sonda instalată în urmă cu aproape jumătate de secol pe un câmp de lângă oraşul bihorean Săcueni nu a fost folosită niciodată pentru că este la adâncime prea mică. Sonda aparţine Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, iar de un an şi jumătate s-a fisurat. De atunci aruncă în continuu apă geotermală pe câmp.
Csaba Beres, primarul Oraşului Săcueni: „Are o temperatură extraordinar de mare între 70 şi 90 de grade ies şi gazele naturale şi are şi un zgomot. Am făcut demersuri şi am trimis la multe instituţii publice, nişte adrese.”
Cei de la ANRM, Prefectura Bihor, Garda de Mediu şi ISU au verificat în teren situaţia în decembrie 2015. Nu au luat totuşi nicio măsură.
Radu Miron, responsabilul ANRM Bihor: „S-a umblat la ea, s-a încercat să... a fost vandalizată. Nu avem deocamdată capacitatea să intervenim. A fost ISU s-a constatat că nu sunt gaze combustibile.
„Acolo nu o să rămână nici iarbă, nici nimic, nu se poate pune nimic şi e păcat că curge apa... și în alte... pe alte străzi nu avem.”
***
„Se duce de râpă, nu este folosită. Când e aşa şi nu suflă vântul se aude tare ori seara ori când vin dimineaţa.”
Iosif Guba, inspector de protecţie civilă primăria Săcuieni: „Solul nu ştiu dacă va mai fi productiv, sunt nişte minerale, săruri în conţinutul apei care se vede clar că nici iarba nu mai creşte unde a intrat apa. Sonda defectă creează şi alte probleme. Anul trecut, staţia de Ambulanţă din Săcuieni, care se încălzeşte cu apă geotermală, a rămas fără căldură.”
Dr. Narcisa Maghiar, purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Bihor: „Într-adevăr există o scădere a debitelor de apă geotermală datorită unei alte sonde care nu e în jurisdicţia lor.”
Celelalte trei sonde din zonă sunt în stare bună pentru că sunt întreţinute de o firmă care a concesionat puţurile pentru a furniza apă geotermală.