Autorităţile locale din Bihor se opun explorării şi exploatării petrolului și gazelor naturale, populaţia cere referendumuri

Data publicării:
bihor-2

Localnicii din mai multe zone din judeţul Bihor le-au cerut primarilor să nu dea avize pentru exploatarea petrolului şi a gazelor naturale. Dacă unii edili s-au conformat imediat, alţii preferă să afle care e dorinţa majorităţii prin organizarea de referendumuri. Acordul de explorare şi exploatare aprobat de Guvern permite companiei canadiene East West Petroleum să caute petrol şi gaze naturale în patru perimetre din judeţul Bihor.

Printre zonele vizate se regăsesc Băile Felix, municipiul Oradea şi mai multe comune. Primarii consultaţi de Digi24 se opun categoric proiectului.

În Oradea nu se vor aproba astfel de exploatări. Oradea nu va deveni un câmp de exploatare petroliferă sau pentru gaze naturale”, a declarat în acest context viceprimarul Oradei, Mircea Mălan.

Aştept primul pas, să văd ce se întâmplă la Sânmartin, şi fiţi siguri că şi noi vom face referendum, că nu suntem de acord cu aşa ceva”, a spus la rândul său Ioan Pop, primarul comunei Oșorhei.

Unii edili se tem că prospecţiunile vor afecta proiecte deja demarate. „Noi avem, printre altele, și un post de apă termală forat, pentru care am pregătit un studiu de fezabilitate, cu ideea de a realiza un proiect în vederea construirii unei zone de agrement şi a unui ștrand”, a arătat primarul comunei Sântandrei, Ioan Mărcuș.

Şi patronii pensiunilor turistice privesc cu îngrijorare planurile canadienilor de la East West Petroleum. „Am imaginea unei localități fantomă după începerea acestor lucrări. Mă gândesc foarte serios să mă mut”, consideră proprietarul unei pensiuni din Băile Felix, Bogdan Mut.

Legea prevede că pentru exploatarea resurselor subsolului sunt necesare aprobarea proprietarului terenului, avize de la Agenţia de Protecţie a Mediului şi de la administraţia judeţeană şi cea locală. Ecologiştii spun însă că simplul refuz al proprietarului de a permite prospecţiunile poate stopa explorarea.

În momentul în care proprietarul își dă acordul - crede el - doar pentru prospecțiune, el va fi obligat să cedeze terenul, în cazul în care sub acest teren există gaze naturale”, atrage atenţia ecologistul Orlando Balaş.

Deocamdată, doar in localitatea Suplacu de Barcăudin judeţul Bihor se exploatează petrol şi gaze naturale.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
profimedia-0935610740
Emmanuel Macron: Putin nu vrea pacea şi nu este pregătit să o negocieze. Ceea ce tocmai a făcut este un semn...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului