O astfel de casă şi-a cumpărat o familie din comuna Mărgineni, judeţul Bacău. Casa solară Prispa, după cum a numit-o echipa de studenţi care a conceput această locuinţă, produce mai multă energie decât consumă. Iar surplusul poate fi livrat în sistemul naţional de electricitate, după ce a primit avizul companiei de energie.
Proprietarii au investit 50.000 de euro în casa de 116 metri pătraţi şi au scăpat de grija facturilor mari pentru curent şi încălzire. În plus, ei pot furniza energie şi vecinilor.
Construirea unor asemenea locuinţe pe scară largă ar aduce economii şi în bugetul primăriei, sunt de părere specialiştii, care i-au convins de asta şi pe unii edili.
„Dacă am avea mai multe case construite din aceste materiale, am putea spune că s-ar rezolva și o problemă a străzii sau chiar a zonei în care sunt ele construite”, spune primarul comunei Mărgineni, Marcelin Şolot.
Soluții mai ieftine
Nu este însă nevoie să îţi construieşti o asemenea locuinţă pentru a avea energie gratis. Există soluţii mai ieftine, prin montarea unor panouri solare pe acoperişul casei.
Investiţia poate ajunge la 12.500 de euro, sumă care asigură independenţa atât pentru curentul electric, cât şi pentru gazele naturale. Românii care vor să scoată profit din vânzarea energiei produse în propria gospodărie trebuie însă să mai parcurgă şi câteva etape birocratice. Pentru început, ei trebuie să se înregistreze ca persoane fizice autorizate.
„Pentru ca cineva sa vândă energie electrică produsă, trebuie să emită o factură. Persoana fizică neautorizată nu poate să facă acest lucru și atunci nici nu poate sa vândă energia”, explică Zoltan Nagy, membru în Consiliul ANRE.
Asigurarea independenţei energetice necesită şi obţinerea unor autorizaţii obligatorii, printre care avizul tehnic de racordare la reţea şi autorizaţia de construire.