Laleaua galbenă înfloreşte la sfârşitul lunii martie şi în prima parte a lunii aprilie. La noi, o găsim pe culmile abrupte ale masivului Ciucărul Mare, o zonă în care se ajunge doar cu barca.
„A fost descoperită în anii 1840 de către botanişti, s-a încercat de-a lungul timpului o echivalare a acestei specii cu specia clasică de grădină, dar analizele ADN-ului au demosntrat că este specie de sine stătătoare, nu are nicio legătură cu laleaua de grădină”, a explicat biologul Amalia Dumbravă de la Parcul Național Porțile de Fier.
Vizitatorii sunt încântați de spectacolul oferit de această floare.
„M-am bucurat foarte tare când am venit cu barca și am văzut că pe stânci e plin de lalele, toate au înflorit , am venit de la Cluj. Superbe, superbe, de la distanța păreau foarte mici”, a spus o turistă.
„De la depărtare sunt mici, sunt chiar foarte interesante pe stânca”, a adăugat un alt turist.
Anual, Parcul Natural Porțile de Fier este viztat de 40.000 de oameni, dar în perioada de înflorire a lalelei sunt în jur de 8000 de vizitatori, a precizat directorul parcului.
„Crește doar pe versantul sudic al Ciucarului Mare, accesul este doar de pe fluviul Dunărea, nu se poate vedea decât de pe fluviul Dunarea pe terasele unui perete vertical”, a spus Marian Jiplea.
Laleaua galbenă, o specie protejată la nivel internaţional, este monitorizată atent de specialişti, care sunt optimişti. De la an la an, spun ei, la noi apar tot mai multe exemplare are florii.