Primul laser digital din lume a fost inventat de o echipă de cercetători din Africa de Sud. Invenţia este privită drept o piatră de hotar, dat fiind că ar putea revoluţiona tehnologia în domeniu, scrie BBC. Razele pot fi controlate şi dirijate, spre deosebire de laserele clasice, ale căror raze sunt fixe.
Modele create cu ajutorul laserului digital. Sursa: ntww1.csir.co.za
Laserul digital, inventat de profesori de la Centrul Sud-African pentru Ştiinţe şi Cercetare Industrială, va îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a oamenilor odată ce va fi produs la scară largă. El va putea fi folosit în mai multe domenii, de la cel medical până la telecomunicaţii.
„De ani de zile lucram şi concepem sisteme laser unde avem două oglinzi, iar lumina se plimbă între cele două oglinzi. Atunci când te gândeşti la un laser tradiţional precum cel de pe masă ştii că acesta este static, fix, nu-i poţi face nimic. Dacă vrei să modifici traiectoria, cumperi un laser nou. Am vrut să găsim o cale prin care, cu un click de mouse, să schimbăm ceea ce iese din laser”, a explicat Andrew Forbes, unul dintre membrii echipei de cercetare.
Specialiştii sud-africani au înlocuit una dintre cele două oglinzi ale laserului clasic cu un ecran cu cristale lichide. Prin intermediul unui computer, acesta poate fi controlat, iar razele pot fi îndreptate către direcţia dorită. Deşi oamenii de ştiinţă au prezentat laserul digital şi beneficiile pe care le aduce, va mai dura o perioadă până când va fi produs în serie, întrucât el trebuie perfecţionat.
Mai multe informaţii, pe pagina oficială CSIR şi Nature.com.