Motivul pentru care astronauții blocați pe ISS vor fi aduși înapoi abia anul viitor. Misiunea lor trebuia să dureze 8 zile

Data publicării:
SpaceX astronauti adusi in 2025
Foto: Profimedia Images

Cei doi astronauţi de la NASA, care au fost blocați în spațiu de peste două luni, se vor întoarce pe Pământ în luna februarie a anului viitor, cu ajutorul SpaceX, scrie BBC.

NASA a declarat că nava spațială Boeing Starliner, cu care astronauții Sunita Williams și Barry Wilmore au călătorit spre Stația Spațială Internațională (ISS), va reveni pe Pământ „fără echipaj”.

Cei doi au plecat pe 5 iunie într-o misiune planificată pentru o perioadă de opt zile, dar acum vor petrece aproximativ opt luni în spațiu.

Starliner a întâmpinat probleme în drumul său spre ISS, inclusiv scurgeri de heliu, care împing combustibilul în sistemul de propulsie. Mai multe propulsoare nu au funcționat corect.

Boeing și SpaceX au primit ambele contracte de miliarde de dolari de la NASA pentru a oferi zboruri spațiale comerciale pentru astronauții săi. Contractul Boeing a fost de 4,2 miliarde de dolari (3,18 miliarde de lire sterline), în timp ce SpaceX, fondată de miliardarul Elon Musk, a primit 2,6 miliarde de dolari.

Până acum, SpaceX a trimis nouă zboruri cu echipaj în spațiu pentru NASA, precum și câteva misiuni comerciale, dar aceasta a fost prima încercare a Boeing de a realiza o misiune cu echipaj.

Inginerii de la Boeing și NASA au petrecut luni întregi încercând să înțeleagă problemele tehnice ale navei Starliner.

Aceștia au efectuat teste și au adunat date, atât în spațiu, cât și pe Pământ. Speranța lor a fost să identifice cauza principală a problemelor și să găsească o modalitate de a aduce astronauții în siguranță acasă pe Starliner.

Vorbind la o conferință de presă sâmbătă, administratorul NASA, Bill Nelson, a spus că Boeing a lucrat îndeaproape cu NASA pentru a înțelege ce îmbunătățiri trebuie aduse navei spațiale.

„Zborul spațial este un risc, chiar și în condiții de maximă siguranță și chiar și în cele mai de rutină operațiuni, iar un zbor de testare, prin natura sa, nu este nici sigur, nici de rutină”, a spus el.

„Valoarea noastră fundamentală este siguranța și după asta ne ghidăm”, a adăugat Nelson.

A fost luată decizia de a extinde șederea celor doi pe ISS până în februarie 2025, pentru ca ei să se poată întoarce pe o navă SpaceX Crew Dragon.

Timpul suplimentar permite SpaceX să lanseze următorul vehicul, o lansare programată să aibă loc pentru sfârșitul lunii septembrie.

SpaceX astronauti
Foto: Profimedia Images

Trebuiau să fi fost patru astronauți la bord, dar nava va călători către stația spațială cu doi. Acest lucru lasă loc pentru Wilmore și Williams să se alăture vehiculului, ca săprevină pe Pământ, misiunea planificată să se încheie în februarie anul viitor.

NASA a declarat că ambii astronauți au finalizat anterior două șederi de lungă durată în spațiu și înțeleg riscurile zborului de testare, inclusiv faptul că vor fi la bordul stației mai mult timp decât era planificat.

Organizația a spus că Wilmore, în vârstă de 61 de ani, și Williams, în vârstă de 58 de ani, susțin „pe deplin” planurile pentru întoarcerea lor și își vor petrece următoarele câteva luni efectuând lucrări științifice, întreținere spațială și, eventual, unele „plimbări spațiale”.

Starliner de la Boeing a fost deja întârziat câțiva ani din cauza unor obstacole în dezvoltarea navei spațiale. Zborurile anterioare fără echipaj au suferit, de asemenea, probleme tehnice.

Într-o declarație, Boeing a spus că se axează în continuare „pe siguranța echipajului și a navei spațiale”.

„Executăm misiunea așa cum a fost stabilit de NASA și ne pregătim pentru o revenire sigură și de succes fără echipaj”, a adăugat compania.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Astronaut NASA surprinde o descoperire uimitoare în spațiu: Imagini spectaculoase de pe ISS [VIDEO]
Digi FM
Dinu Maxer, detalii neașteptate privind relația cu Nicoleta Luciu: „Ea era plecată la Miss World, m-am...
Pro FM
Loredana Groza și pozele care au creat discuții printre fani. Fără niciun rid pe față la 54 de ani: "E mai...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Cu cine ar avea o relație romantică Chet, fiul controversat al lui Tom Hanks. E mai mare decât el cu 14 ani...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville