Cel puțin 10.000 de pinguini împărat au murit, în Antarctica, după ce gheața s-a rupt, din cauza schimbărilor climatice. Experții spun că păsările nu au avut suficient timp să-și dezvolte penajul și, cel mai probabil, s-au înecat sau au murit înghețate. Experții trag un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen îngrijorător și spun că 90% dintre coloniile de pinguini împărat ar putea dispărea până la sfârșitul secolului, potrivit BBC.
Gheața de mare aflată sub pui s-a topit și s-a rupt înainte ca aceștia să-și dezvolte penajul, pentru a înota în ocean. Astfel, cel mai probabil, păsările s-au înecat sau au murit înghețate.
Evenimentul, care a avut loc la sfârșitul anului 2022, s-a produs în vestul continentului. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey (BAS), a declarat că această dispariție a fost un semn prevestitor al lucrurilor care vor urma.
Se preconizează că peste 90% din coloniile de pinguini împărat vor dispărea până la sfârșitul secolului, pe măsură ce gheața se va topi.
„Pinguinii împărați depind de gheață pentru ciclul lor de reproducere. Este platforma stabilă pe care o folosesc pentru a-și crește puii. Dar dacă această gheață nu este atât de extinsă pe cât ar trebui sau se sparge mai repede, aceste păsări au probleme. Există o speranță: putem reduce emisiile de carbon care provoacă încălzirea. Dar dacă nu o facem, vom conduce aceste păsări în pragul extincției”, a declarat el pentru BBC News.
Cercetătorii au urmărit cinci colonii în sectorul Mării Bellingshausen - în Insula Rothschild, Verdi Inlet, Insula Smyley, Peninsula Bryan și Pfrogner Point.
Cu ajutorul sateliților Sentinel-2 ai UE, ei au putut observa activitatea pinguinilor prin intermediul excrementelor pe care aceștia le lasă pe gheață.
Păsările adulte sar pe gheață în jurul lunii martie, când se apropie iarna din emisfera sudică. Ele se împerechează și apoi își hrănesc puii în lunile următoare, până când este timpul ca aceștia să își croiască propriul drum în lume.
Schimbările au loc din cauza încălzirii globale
În mod normal, acest lucru se întâmplă în jurul lunilor decembrie/ianuarie, când noile păsări se îndreaptă spre ocean.
Dar cercetătorii au observat că gheața de sub cuiburile pinguinilor s-a fragmentat în noiembrie, înainte ca mii de pui să fi avut timp să se salveze.
Între 2018 și 2022, aproximativ o treime din cele peste 60 de colonii de pinguini împărat cunoscute au fost afectate într-un fel sau altul de diminuarea extinderii gheții.
Specialiștii spun că aceste schimbări au loc din cauza încălzirii globale.
„Ne așteptam la schimbări, dar nu cred că ne așteptam la atâtea schimbări, atât de repede”, a declarat un expert.
În prezent, această specie este clasificată ca fiind „aproape amenințată”, însă experții au propus să se treacă la nivelul următor, „vulnerabilă”, din cauza pericolului pe care îl reprezintă schimbările climatice pentru modul lor de viață.
Editor : Bianca Chirilă